maanantai 13. helmikuuta 2012

ACTA - Mitä Se Tekee, ja Mitä Sille On Tehtävä?

Vaikka en ole yleensä valmis nielemään yhden tempun ponien kakkaa, sen enempää kuin suppeiden asioiden puolueiden agendoja (Vihreät, ja Piraatit for sure, jos he yhdistyisivät, niin tulisiko siitä Pinaattipuolue? HAH!) koska heidän käsittelemien asioiden tulisi olla osana suurempaa kokonaisuutta, esim. ympäristöasian tulee olla sisäänrakennettu itsestäänselvyys. Niin tässä tapauksessa pitää liputtaa Piraattipuolueen kanssa - yarrr!

Pari minun lähdettäni otti minuun yhteyttä tämän kysymyksen tiimoilta, ja se tuli sikäli sopivaan aikaan, että itsekin aloin kiinnittämään asiaan huomiota. Asiaan täytyy kiinnittämällä kiinnittää huomiota, koska se on järjestelty kaikessa hiljaisuudessa:

Lehdistötiedote: Suomi allekirjoitti ACTA:n - valmisteleva europarlamentaarikko erosi protestina 

Meitä ollaan siis sitomassa tavalla joka ei voi olla hyväksyttävä.

Tässä hieman asiaa mitä kaikkea se sisältää:

Euroopan parlamentti on kritisoinut ACTAa jo 10. maaliskuuta 2010 antamassaan päätöslauselmassa. Se on kehottanut tuolloin sopimusta valmistelevaa Euroopan komissiota ottamaan huomioon perusoikeudet ja tietosuojan. Euroopan parlamentin mukaan sopimuksessa ei saisi myöskään sallia niin sanottuja kolmannen rikkomuksen periaatteeseen perustuvia menettelyjä, joiden seurauksena sananvapautta ja oikeutta yksityisyyteen rikottaisiin.


Vaikka ACTA on kauppasopimus, se sisältää myös rikosoikeudellisia seuraamuksia. Näin ollen sen voidaan katsoa olevan ennemminkin jäsenmaiden yhteinen tekijänoikeuslaki kuin kauppasopimus. Lisäksi sopimuksen voimaantulo voi johtaa eri maiden tekijänoikeuslainsäädännöissä muutoksiin, jotka uhkaavat perusoikeuksien toteutumista, kuten esimerkiksi sananvapautta. Toisaalta on myös todettu, että sopimus kaventaa kansallista itsemääräämisoikeutta sekä tekee käytännössä muutosten tekemisen maiden omiin tekijänoikeuslainsäädäntöihin mahdottomaksi. - Lähde

Nyt, en kannata anarkistisia järjestelyitä, joissa toimitaan kuin toimittaisi yövartijamaisessa valtiossa. Virkavallalla pitää olla määrätyt keinot toimia tehokaasti. Esim. tässä tekstissä selviää, että joskus on syytä taistella tulella tulta vastaan (tai sitten käytettävä reilusti vettä).

Mutta meillä on ongelma heti kun tämä menee liian pitkälle; wanhan kiinalaisen sananlaskun mukaan liian pitkälle meneminen on yhtä huono asia, kuin liian lyhyeksi jääminen. Me ymmärrämme tämän, ja me tiedämme tämän ja me emme halua että niin käy.

Olen sanonut tämän aiemminkin, ja sanon sen jälleen: en usko mielenosoituksiin. Toki, 99% Occupy Wall Street on asia jonka nurkkauksessa Fundamenttikin on. Se on ihailtavaa luokkatietoisuuden hyväksikäyttämistä yhdistymisessä - he ovat kuin valkosolut jotka kaikkinaisessa herännäisyydessä hyökkäävät sairauden mädättämää pesää vastaan - ehkä jopa itsekään tietämättä että miksi? Ongelmaksi on vain noussut se, että siihen se jääkin, eikä mitään muuta tapahdu.  He tarvitsevat voimakkaan johtajan, johon luottaa ja joka johtaa heidät väjäämättömään voittoonsa! Puhumattakaan sitten aidosta ideologiasta (vaikka toisaalta sen puuttuminen on etu tässäkin, on hyvä että siellä on puolueettomiakin ihmisiä, vaikka esim. zeitardit ovat tietämäni mukaan koittaneet soluttautua sinnekin, hankkimaan krediittiä tapahtumasta).



Siispä mitä tästä voidaan sanoa?


Koko systeemi on karannut käsistä. Se näkyy kohtuuttomina lainnojaisina toimina. Mies joka omisti serverin jolla jaettiin tiedostoja, sai 50 vuotta vankeutta, samalla kun raiskaaja joka poltti uhrinsa kuoliaaksi sai alle puolet tuosta ajasta. On selvää että kapitalistisessa yhteiskunnassa painopiste on arvojen (todellisten) sijasta pääomalla - hyökkäät kapitalismin suuria pomoja vastaan, ja maksat. Tai jos olet tälläinen pomo joka voi puhua tuottavuudesta ja sen turvaavuudesta, saat tehtyä, et vain lampunvarjostinta vaan vaikka nahkasohvan normaalien kansalaisten selkänahasta! Meillä on menossa hieman sama kehitys juuri nyt. Ehkäisytoimenpiteet ja rangaistukset ovat menneet jo liian pitkälle, ja vain ja ainoastaan siitä että järjestelmä on eksyksissä eikä tiedä mitä tehdä.

Olen itse mm. muusikko. Itse jaan kaikki tuotokseni ilmaiseksi, tosin niiden mukana seuraa toive vapaaehtoisesta lahjoituksesta (paypal joka löytyy viralliselta saitilta), ja pitää sanoa että sekään ei sinänsä ole mikään tae että tällä hommalla saisi elannon - ei etenkään tällä taloudella (asia jossa pro-piraattien pitää mennä itseensä, ennen kun mainostaa tätä vaihtoehtoa). Mutta vaikka musiikki jota teen luokitellaankin enemmän  undergroundiksi metallimusiikiksi (lataa nyt uusi single ilmaiseksi suoralatauksella tästä) niin siitä huolimatta ilmainen jako, ja nämä tiedostojenjakokanavat ovat olleet tärkeä osa koko jutun toimivuutta. Todellakin, ilman niitä ei ensimmäisenä (kohta bändi täyttää kaksi vuotta) vuotena olisi orkesteri tullut enemmän tai vähemmän tunnetuksi maailmanlaajuisesti. Suomen lisäksi porukkaa on niin USA:sta, Venäjältä ja Saksasta, sekä muista maista. Samalla pitämääni nettiradioon (joka soittaa vain underground- ja signaamattomia esiintyjiä) eräs ottamani bändi ei ole koskaan julkaissut täysimittaista, vaan täysin markkinoinut itseään netissä ja jakanut ilmaiseksi materiaalia - on saanut jo kutsun USAan soittamaan! Sekin bändi on melkoista ränttätänttää, joten voin sanoa molempien bändien puolesta, että jos meille olisi jäänyt ainoastaan se, että promotamme bändejämme jossain kotikutoisessa fanzinessa, jossa myymme CD-R ja kasettimaksun hinnalla demojamme, niin suuri maailma ei todellakaan tietäisi meistä (maassa, jossa rankaksi musiikiksi pääsääntöisesti tituleerataan Yö:n "ne hieman menevämmät biisit"). Nyt me sen sijaan jopa rohkaisemme teitä jakamaan materiaaliamme ILMAISEKSI, niin paljon kuin mahdollista!

Mitä yritän siis tällä pohjustuksella sanoa, on että ilmaisjaosta voi olla hyötyä, etenkin jos kyse on musiikkinsa promotoimisesta. Samalla tietysti ns. die hard-fanit ovat tietysti erittäin tärkeä elinehto, joka tietysti seuraa ensiksimainittua. Joten kaikki jakaminen ei tokikaan mene muusikkoa vastaan. Ongelma on järjestelmässä, joka on vanhentunut. Allekirjoittanut on huomannut uudet tuulet, ja koska Luoja on suonut hänelle lahjan ajatella laatikon ulkopuolelta, pyrin löytämään aikamme henkeen sopivia ratkaisuita. Esim. Spotify on floppi. CMX:n mukaan heidän musiikkiaan oli soitettu 400 000 kertaa ja he nettosivat siitä 50€! Mitä minä ehdottaisin, ja mitä olenkin jo nähnyt, on se, että tuettaisi niitä jakokanavia joissa bändit saavat jakamastaan musiikista maksun. Tälläisiä jo onkin, tosin ne eivät vielä ole mikään iso juttu, mutta ideana on se, että mitä enemmän jaat musiikkia, sen enemmän jakopalvellin sinulle maksaa (olisiko eräs ollut sellainen, että 1000 määrätyn suuruista pakettia jakanut sai 20$?). Voisiko tässä olla ratkaisu? Piraattipuolue epäonnistuu siinä missä Spotifykin - itse artisti jää nuolemaan näppejään. Vaikka totta kai taidetta tehdään taiteen itsensä vuoksi, ja rahan määrä ei nosta määräänsä enempää lopputulosta, samaten kun innovaatiot syntyvät ilmaiseksi, niin meidän pitää siitä huolimatta olla menemättä toiseen ääripäähän.

Entä sitten vastaus tähän ACTA-kysymykseen?

Meidän pitäisi painostaa asiasta päättäjiä.

Samoin on otettava selville, liittyykö hankkeen taakse jotain yrityksiä.

Ne on täten asetettava myöskin tulilijalle.

Tällöin boikotti tai julkinen tiedottaminen ovat oikeita reittejä.

Lisäksi myös tästä voi olla apua - 500 000 nimen tultua täyteen, tämä addressi toimitetaan Brysseliin! 

Suuren maailman esimerkki osoittaa, että nullikoinnista on hyötyä.  

Puola luopui ACTA:sta (Google translate:n käännös, joten voi sisältää tahattomia hupaisuuksia).

Lopuksi mitä tulee taiteiluun ja tarjoamaani ratkaisuun (siitä että välityspalkkiot muuttuvat, ja bändit toimisivat yhä oma-aloitteisemmin, mutta heidän musiikkiaan ilmaiseksi jakavat instanssit maksaisivat heille jaosta, sen lisäksi että fanitkin lahjoittavat) on tämä ihan kiintoisa tutkimus:

Ei kommentteja: