tiistai 12. joulukuuta 2017

Orwellusta: Aktiivimalli

No tulihan se sieltä, se syy, miksi media syksyllä aloitti kampanjan työttömiä vastaan, ja todisti täten olevansa keskusohjattu, Virallisen Totuuden (TM) agendaa ajava kokonaisuus, joka toimii vain näennäisesti eri nimien kautta - mistä siis on kyse?

Koko mediakampanjan tarkoituksena oli - kuten tekstissä sanottiin - tehdä klassinen temppu, eli kääntää keskiluokka köyhällistöä vastaan, jotta köyhien sortaminen olisi vaivattomampaa ja kohtaisi vähemmän vastustusta - todellista orwellusta siis.

Entä mikä on se köyhien sortaminen tässä tapauksessa?

Se on ns. aktiivimalli.

Se on hieman sama juttu, kuin että menisit lääkäriin, ja lääkäri toteaisi että sinulla on syöpä.

Saisit hyvinvointivaltion malliin sopivasti lääkityksen, mutta koska meillä on nyt käytössämme ns. aktiivimalli, tarkoittaa se sitä, että jos et parane oikeassa aikataulussa (eli heti) syövästäsi, aletaan sinun lääkitystäsi vähentämään.

Äkkiseltään tuo kuulostaa siltä, kuin se olisi jostain mustasta komediasta, mutta ei ole: samalla periaatteella nyt kyykytetään työttömiä.


Toinen orwellukseen viittavaa seikka aktiivimallissahan on se, että siinä käytetään uuskieltä, eli sen sijaan että puhuttaisi uusorjuudesta, siinä käytetään kahta kikkaa:

  1.  Siinä implikoidaan, että aktiivisuudesta palkitaan. Mutta se ei ole totta, sillä jotta se olisi totta, pitäisi sen tarkoittaa esim. sitä, että työtön saa pitää tukensa kun hakee töitä, mutta nyt onkin niin, että hänen aktiivisuudellaan ei ole mitään tekemistä koko jutun kanssa, vaan ainoastaan sillä, satutaanko hänet valitsemaan satojen tuhansien muiden joukosta, yhteen avoinna olevaan paikkaan esim. Kas kun valtio ei ole siirtynyt "lottoamismalliin", missä työtön joko voittaa lotossa tai ei.
  2. Siinä impilikoidaan että työttömyys on työttömän syytä. Mikä ei ole totta, ainakin jos omistaa edes minimimäärän suhteellisuudentajua ja/tai matikkapäätä:
Asiaa ei tee yhtään sen vähemmän pirulliseksi myöskään se, että jos jo nyt niin KELA kuin sen asiakaskin on korviaan myöten kusessa tukien ja byrokratiaviidakon keskellä, jos työtön erehtyy tekemään pätkätöitä, niin aktiivimallissa puolestaan annetaan vaihtoehdoiksi että työtön joko menettää osan tuistaan kun ei pääse pätkätöihin, tai sitten hän menettää osan tuistaan jos pääsee pätkätöihin, sillä kuten kaikki hyvin tietää, työnteosta rankaistaan. Tai sitten prekariaatin edustaja makselee tukiensa viivästymisen vuoksi esim. karhuamislaskuista koituneita lisämenoja, sillä tunnetustihan pätkätyöt on kuin heittäisi byrokratian rattaisiin hiekkaa.

Lue myös:

Kolme pointtia aktiivimallista

Ei kommentteja: