keskiviikko 20. marraskuuta 2019

Onko suvakit soluttautuneet Wikipediaan?

Tiina Wiik teki taannoin seuraavan havainnon:On aika ilmeistä, että nämä ovat jälleen harjoittamassa niille niin tuttua soluttautumista - jonka röyhkeydellä ei ole mitään rajaa.

Toinen johtolanka löytyy näiden kutsumanimeä käsittelevästä artikkelista.

Nyt, jokainenhan tietää, että sana suvakki, on Fundamentista lähtöisin. Samoin, varmasti moni myös on tietoinen, että se on ns. komposiittisana, eli siinä on yhdistetty sanat "suvaitsevainen" ja "vajakki".

Tämä on erityisen tuskallista suvakeille, sillä kyseistä termiä on mahdotonta muuttaa täten positiiviseksi, joten yrittäessään omaksua kyseisen termin, kutsumalla itseään sellaiseksi, he itse asiassa "lorottavat omalle nilkalleen". Se on hieman sama kuin kutsuisi itseään ylpeästi tyhmäksi (no, sen kyllä jokainen tuossa tilanteessa uskoisikin).

Kuitenkin tässä wikipedian jutussa termin aluperää ei kerrota (tässä yhteydessä tosin vielä kerrotaan sen alkuperäinen ja ainoa merkitys), ja toiseksi sen alkuperäinen merkitys pyritään piilottamaan siten, että se vain olisi hieman samanlainen väännös tai lyhennös, kuin jos vaikkapa suvaitsevaisesta käytettäisi termiä "suvis".  Lukija ymmärtänee mitä tällä meinataan? (Wikipedian jutussa oli myös maininta siitä, miten tätä yritettiin kääntää suvakkien kampanjan avulla juuri näin. Mutta allekirjoittanut piti huolta, että kyseisessä termissä on ns. kaksoissidos, joten sitä ei voi valkopestä.) 

On totta, että alkuperäisen merkityksen sisällä kyseinen termi antaa liikkumavaraa, mutta termin alkuperän ja täten sen alkuperäisen merkityksen siirtäminen pimeään, on uusi suvakkien yritys kiertää kyseisen huippusuositun ja aina maaliinsa hakeutuvan termin kaksoissidos, ja täten heikentää ja neutraloida sitä siten, että se tarkoittaa yksinkertaisesti neutraalia lempinimeä suvaitsevaisesta.

They crawl, they breed, they hide but we see

Ei kommentteja: