keskiviikko 5. toukokuuta 2021

Sitä parempaa tuilla elämistä?

 Iso osa ravintoloista pitää ovet kiinni vielä maanantaina, vaikka sulku päättyy – "Mieluummin sulku ja tuet kuin naurettavat rajoitukset"

Kokoomushenkiset yrittäjämarttyyrit ovat aiemmin moittineet työttömiä tukien varassa olemisesta, koska töihin on mentävä - ilman palkkaa vaikka sitten!  Vaan eipä he itse ole sen kummempia, nyt kun se osuu omalle kohdalle. Toivotaan, että tämä lisää ymmärrystä suuressa mittakaavassa. 

Fakta on, että tuet on se ylevämpi vaihtehto isossa ja pienessä mittakaavassa, kuin huonoilla työehdoilla tekeminen. Ja kuten näkyy, niin juuri siten jotkut yrittäjätkin toimivat (vain kateus ja omat valinnat saavat ne sanomaan muuta). 

Toinen fakta on, että riistävät paskahommat eivät lopu maailmasta tekemällä, ja niiden tekeminen on yhteiseen altaaseen kusemista - joku päivä nielaisee ihan itse.

Kolmas fakta on, ettei kaikki työ myöskään ole arvokasta - kapitalistille toki on, koska se on rahanahne iilimato eikä sille riitä koskaan mikään - ja jotkut työt ovat jopa haitallisia. Esim. Baarit eivät ole haitallisia, ne antavat sosiaalista tukea ja muutakin helpotusta ihmisille, kun taas vaikkapa jokin puhelinmyynti pitäisi lakkauttaa, koska sen perustuu häiriköimiseen, työväen pumppaamiseen sekä vanhusten huijaamiseen. Ja vaikkei tarjoilijan työ ole haitallista, niin fakta on, että tarjoilija joka luulee, että pääsee herrojen pöytään kun vain jatkaa samaan malliin, erehtyy. Tämä siksi, koska maailmassa on ne jotka tekevät työt ja jotka tekevät rahat, ja ihminen joka uskoo kapitalismin altruismiin, omaa lapsen maailmankatsomuksen. 

Ja ei. Ei pidä ymmärtää väärin. Allekirjoittanut kannattaa hyvinvointivaltiota kuin myöskin progressivista kansalaispalkkaa. Tässä tapauksessa on selvää, että on tietyt alat joiden kädet sidotaan ja ne siksi ovat ruokittavana. Mutta prioriteetti ja loogisin malli on siinä, että tuet menevät niille joilla ei ole muuta vaihtoehtoa. Nämä muut - yritykset ja maatalousyritykset -  ovat aina sekundäärisiä, jopa sellaisia joiden kohdalla asiaa kuuluu tarvittaessa harkita. Oikeiston kova ja naiivi maailmankuva edellyttää sitä, että he itse selviävät siitä ideaalista jota ne kannattavat, vaan tosipaikan tullen moinen ideaali heitetään roskakoppaan. (Tässäkin toki on muistettava, ettei markkinatalous ja kapitalismi ole täysin yksi ja sama asia, vaan kapitalismissa rikas pärjää aina.  Kapitalismissa ja kommunismissa ihminen pelkistetään nyt muutenkin taloudelliseksi tuotantoyksiköksi, eli tämä ei lopu niin kauan kun meidän pitää valita tästä väärästä dilemmasta - mikä muodoustuu silloin, kun molemmat annetut vaihtoehdot ovat huonoja, samalla kun kolmas ja paras vaihtoehto pimitetään.) Tämä kaikki tapahtuu osana hajotusta ja hallintaa, stragegiaa joka vallitsevassa järjestelmässä on havaittavissa niin monella elämän alalla. Eliittin kannalta se on hyvä strategia, sillä näin kansa saadaan jumittamaan paikallaan, kun sen kaikki energia menee toistensa kurkuissa roikkumiseen. 

Summa summarum

Kansalle on olemassa enää yksi ainoa tie pois ja se on kolmas tie - tässäkin asiassa. Kaksi muuta tietä ovat käytännössä valeopposiotiopeliä ja tuolileikkiä - aina kun tämä valta näiden kesken vaihtuu, pääsee osa porukasta tuolille ja osa jää pois. Tätä toistetaan loputtomiin. 

Ei kommentteja: