torstai 19. joulukuuta 2019

Tutkimus: Oikeistolainen ja vasemmistolainen narsismi


Erittäin mielenkiintoinen tutkimus, joka on tosin julkaistu jo hetki sitten (tämä teksti on unohtunut arkistoon lähes vuodeksi - mutta toisaalta, eipähän nämä narsujen kaltaiset vesselit ihan heti ole mihinkään menossa). Siinä vertaillaan Amerikan maalla näiden poliittisten jakolinjojen edustajain narsismia, ja havaittiin että niillä on eroja.

Kyseessä on siis seuraava tutkimus:

How to Spot a Red Narcissist Versus a Blue Narcissist

Nyt, katsotaanpa tätä tutkimusta hieman tarkemmin, ja molemman suuntauksen suhteen.

Lopuksi vielä katsotaan kokonaiskuvaa Fundamentin kannattaman kolmannen tien näkökulmasta.

Vasemmisto

Tässä twiitissä allekirjoittanut teki osoituksen vasemmistolaiseen narsismiin:

Todellakin, vasemmistolainen narsismi on ptikälti huomiohuorausnarsismia. Siksi se näyttäytyy kuplan ulkopuolisille niin hysteerisenä ja groteskina, sillä moinen käytös tuo itseensä huomiota. Tämä myös on nähtävissä näiden hysteerisissä "meillä on unelma" ja "ei natseja minnekään" sekä "olemme niin suvaitsevaisia, että toivomme jokaisen natsin kuolevan" -mielenosoituksissa ja tapahtumissa.
Ja totta kai hyvesignaloinissa.

Huomiota on pakko saada, tavalla tai toisella. Niinpä tämä selittää erinomaisen hyvin näiden motiivit.

Ja jos allekirjoittaneelta kysytään, niin tämä selittää ruskeiston kaltaisen lahkon/&ilmiön pesimisen vasemmistossa.

Oikeisto

Oikeaistolainen narsismi sitä vastoin tiivistyy mottoon: verotus on varkautta.

Kyseessä on lähinnä itsekkyytenä ja oikeutuksentunteena näyttäytyvä narsismi.  Tämän "porvariston hillityn charmin" vuoksi, he eivät niinkään näyttäydy samalla tapaa kuin vassarit, vaan pikemminkin murjottavat omassa nurkkauksessaan, eivätkä halua että heitä häiritään; libertaarin mottohan on, että he suunnittelevat maailmanvaltausta, jotta voivat sen saatuaan jättää sinut heitteille. Tai virallinen muotohan oli "rauhaan".  (Libertarismi ei ole muuta kuin oikeistolaista anarkismia/ "light-anarkismia" yövartijavaltion kera. Oikea ja vasen ovat vain kolikon kääntöpuolet, siksi tuntuu että junnaamme niiden kanssa/vuoksi.)
Lisäksi seuraava sketsi kuvaa sitä erinomaisen hyvin:


(Kyseisen sketsin "rahaa palaa" -slogan oli muuten joskus allekirjoittaneen ja tämän kaverin suosima huudahdus, kun syöksyimme ravintoloihin kaupungin yössä. Joka ei tiennyt kyseisestä sketsiä, saattoi ajatella että pidämme itseämme jonain, sen sijaan että olisimme olleet pikemminkin itseironisia.)

 Summa summarum

Tämä toisaalta myös selittää sen, miksi oikeisto ja vasemmisto eivät kohtaa: Prioriteeti ovat muualla, ja vieläpä monella tasolla.

Kiehtovaa myös joukkopsykologisen manipulaation, eli massakontrollin kannalta.

Ihan oma lukunsa alkaakin olla ruskeistolaisuus, eli punavihreys, joka ei enää ole perinteistä vasemmistoa. Se, onko tässä tutkimuksessa tutkittu enemmän perinteistä vasemmistoa, vaiko juurikin ruskeistolaisuutta, on eri asia. Allekirjoittanut veikkaisi että juurikin ruskeistolaisuutta, sillä vaatimaton proletaarin asia ei kyllä ole "katsokaa mua kun mä osoitan mieltäni ja hyvesignaloin". Päinvastoin,. Ehkä seuraava kuvaisikin melko hyvin ruskeistolaista(kin) (aktivisti)narsismia:

"Aktivismi, sekin narsismin ilmentymä. Sellainen minäpä olen kasvissyöjä eläintensuojelija luonnonsuojelija. Äitis oli kyyninen kun sinua synnytti-perse Eihän se riitä, että tekee työnsä kunnolla, kun se työ aina palvelee kuolemaa, jonkun tai jonkin kuolemaa. Häveliäisyys ja terve synnintunto vain on amputoitu. En tiedä miltä asiat näyttivät joskus kuusikymmenluvun murroksessa, mutta nyt meillä ei ole edes esikuvia, ei edes minkäänlaista johtajaa. Ei edes keskustelukumppania. Jokainen on yksin päätteensä kanssa... Elämä ei ole kertomus, se on sarja kuvia, jota visailut, mainokset ja nöyryytysohjelmat ampuvat olohuoneen kotiliedestä. Väkivaltakin on erilaista: Se ei tarvitse motiivia, laukaisevaa tekijää. Ihmisiä tapetaan kun vituttaa. Tämä on narsistisen väkivallan aikaa. Toista ihmistä ei ole, Turingin testi ei päde. On vain kuvia, eikä niiden takana ole mitään, mikä tuntisi kuten minä. Siis miksi ei tuhoaisi toista kuten itseään." - A. W. Yrjänä
Lue myös:

Aivokuva voi kertoa, oletko konservatiivi vai liberaali

Ei kommentteja: