torstai 16. joulukuuta 2021

Ennustiko muinainen saaga Ruotsin tuhon tien?

Ei liene kovinkaan suuri uutinen, että Ruotsi on monikulttuurisessa mielessä hyvin, hyvin rikas maa. Tässä tapauksessa rikkaus ei vain tarkoita mitään hyvää. Touhu on ns. karannut hanskasta, ja alkaa näyttämään siltä, että vain jokin radikaali irtiotto voi siitä enää pelastaa.

Mutta, tämä Ruotsin islamisoituminen on oikeastaan historian toistamista - me tiedämme sen, että joka kieltäytyy oppimasta historiasta, on tuomittu toistamaan sitä.

Tällä kertaa otamme mielenkiintoisen, muinaisen ja jopa myyttisen tulokulman tähän kysymykseen. 

Näet, mitä harva tietää, että Ruotsin muinaisessa uskonnossa on kaksi kerrosta. Aiempaa edustaa germaanisempi Tyrin "johtama" kerros, ja uudempaa kerrosta vainajakultin ja Odinin kerros. Odin näet syrjäytti aiemman pääjumalan, ja oli alunperin ihminen. Myöskin Thor ja Freyr olivat ihmisiä. 

He lähtivät Vähä-Aasiasta kohti pohjolaa, jossa Odinia odotti profetian mukainen täyttymys kuninkaista suurimpana. Mukaan lähti hänen joukkionsa. Mukana Thor ja Freyr. (Mikään näistä ei ole näiden aktuaalinen nimi, vaan enemmänkin kuvaava arvonimi. Freyr tarkoittaa herraa, ja Odin tulee Wodanista, joka tarkoittaa kirjaimellisesti "raivohullujen johtajaa" - mikä tahtoo sanoa, että he tulivat tänne pohjoiseen melkoisella ryminällä).

Alkaako asetelma kuulostamaan tutulta?

Tyrin nimikin muuten tarkoittaa jumalaa! Aivan kuten Ruotsin tämän hetkisen uskonnon kohdalla! 

Maahan saapui konkkaronkka, joka oli sotaisa ja joka oli valmis tuomaan uuden jumaluuden sekä komennon maahan. 

Miksi emme katsoisi asiaa vielä hieman tarkemmin?

Odin oli vaelteleva ja levoton, ja löysi levon vasta "valloittamastaan" Ruotsista. Tämä valloittaminen oli rauhanomainen, sillä kun Odin saapui Saxinmaalta silloiseen Ruotsiin, hän asettui Sigtunaan joukkioineen ja rakensi tuonne paikalle oman hoffinsa, eli eräänlaisen farmitemppelin, jossa noudatti lähtömaansa uskonnollisia tapoja. Onkin mielenkiintoista, että tuolla alueella todellakin on löydetty viikinkiasumusta, ja siellä tehdään yhä kaivauksia - tutkijat tulevat olemaan ihmeissään sieltä löytyvistä itämaisista artefakteista, mutta me tiedämme syyn sille, miksi ne siellä ovat. 

Saagan mukaan tämä valtaaminen tapahtui siis siten, että silloinen Ruotsin kuningas Gylfi päätti naamioitua ja haastatella näitä uusia tulokkaita.

Haastattelu aloitettiin kysymyksellä, kuka on jumalista suurin. Vastaus oli Kaikki-Isä. (Tällöin Ruotsin pääjumala oli yhä Tyr). Joka siis loi mm. kaiken. Mutta hienoinen twisti saatiin tähän kaikkeen, kun vaatimaton mies Odin totesi itse olevansa tämä samainen kaiken isä. Saagassa jossa tämä kerrotaan,  myöskin näin esitetään näiden myyttien alkuperä - ne keksittiin lonkalta ja nojaten kertojien omaan uskontoon, tyydyttääkseen uteliaan kuninkaan tiedonjano. (Samalla myös näiden sodan jumalten eri aspektit ilmeisesti saivat alkunsa: Odin esim. oli selkeän vision jumaluus sodassa, Thor raa'an voiman). Mutta tarina jäi elämään, jymäytys meni läpi ja loppu on historiaa. Tämä nimenomainen keskustelu johti siihen, että ruotsalaiset omaksuivat uuden uskonnon - vieraiden tuoman - sekä uuden tavan elää.

Kuningas Gylfi tuli näin ollen Odinin seurueen jymäyttämäksi, ja tämä tapaus tunnetaan myöskin saagain pohjalta. Historia tapansa mukaan toistaa itseään, vai eikö ole muka mielenkiintoista, miten myös yhä tänäkin päivänä Ruotsin päättäjiä jymäytetään itämaisten vieraiden toimesta, ja jos sama meno jatkuu, he myöskin saavat uskonnollis-poliittisen vallan?

Lukija voi todeta seuraavien kuvien "olevan kuin kaksi marjaa".

Gylfi ja uudet kuninkaat


Odin operoi myös samalla tavalla kuin Muhammed, joten liekö tässä lähestymistavassa jotain naapurimme luontoa kiehtovaa? 

  • Myös Muhammed johti omia raivohullujaan, ja jihadistisessa tilassa oli kyseessä eräänlainen hurma, kuten berserkereillä. Muhammed tosin oli tässä asiassa jopa sadistisen pahantahtoinen, sanoen seuraajilleen, että sille Allah hymyilee joka juoksee suoraan taisteluun, ilman suojia - noh, tässä ei määritelty hymyn laatua, kaippa vahingonilokin sellaisen kirvoitti.
  • Islam levisi sotimalla, ja se on yhä sen elimellinen osa. Odin myöskin oli soturikuningas, joka lähti Vähä-Aasiasta kohti pohjolaa visionsa perässä - tällä matkalla saattoi ns. sattua ja tapahtua. (Odin oli ennen kaikkea eliitin jumaluus, kuin myös runoilijoiden, myös joidenkin soturien.)
  • Islam puolestaan koostuu käytännössä täysin Muhammedin ajan pakanallisista, gnostilaisista, kristillisistä ja juutalaisista komponenteista. Muhammed tunnettiin pilkkanimellä "Korva", sillä hän tykkäsi kuunnella muita ja hyödyntää kuulemansa edukseen; ainoita uniikkeja piirteitä on hänen henkilökultti ja uudet tulkinnat. Odin puolestaan yhdisti vainajakultin dharmisen uskon osiin, ja toi ne mukanaan alkuperäiseen skandinaavis-germaaniseen uskontoon. 
  • Molemmissa tapauksissa kyseessä on myöskin henkilökultti, joka ikäänkuin oikeutti tämän lainaamisen. Muhammed tosin antoi oman selityksensä näille yhtäläisyyksille, siinä missä Odinin ei tarvinnut niitä keksiä, koska eihän tuon ajan pohjolan väki tiennyt mitään kaukomaiden uskonnoista ja niiden tavoista. Muhammed julisti itsensä mielikuvituskaverinsa profeetaksi, Odin suoraan isäksi kaikkivaltiaaksi. Tämä totisesti on ruotsalaisten sokea piste!
  • Muhammed esitti asiansa runollisessa muodossa, ja jäi jopa kiinni plagioimisesta. Lisäksi hän surutta tapatti runoilijat lähipiiristää, sillä ei halunnut kilpailua, saati sitten orjatyttöä joka olisi syyttänyt häntä plagioinnista. Odin oli myöskin runouden jumaluus. Odinilla sanottiin myös olleen hyvin pehmeä ja suosttuteleva ääni. Epäilemättä hän siis myöskin puhui runollisesti. Odin oli myöskin runouden ystävä. Ei liene vaikea päätellä, mistä tämä simasuu sai kyseisen maineen. Näet, hänen inspiraationsa tuli simasta. Runollista kieltä käytti Muhammedkin - ainakin koraanissa - tosin hän ei ollut läheskään niin tunnettu suostuttelijana, vaan omalle kuorolleen saarnaajana, antaen näiden kiihottamiensa kannattajiensa hoitaa puhumisen miekalla.
  • Kumpikin olivat profeettoja. Odinin motiivina oli muuttaa pohjoiseen, jossa hänellä oli luvassa suurenmoinen asema ja nousu muiden kuninkaiden yli - tämän vision hän sai profetaalisessa näyssään. Muhammedin tavoitteet tuskin kaipaavat esittelyjä. Molemmat saivat näitä näkyjään sekavassa transsissa.
  • Valhallaan pääsi kaatumalla taistelussa, aivan kuten kuolema jihadissa oli varma pääsy taivaaseen. Muslimien taivaassa oli hurreja, eli yliluonnollisia neitseitä, ja viikinki saattoi taas peuhata merellä kuolemisen jälkeen Renin tytärten kanssa.


Seuraavan voisi luokitella bonukseksi:

Ei kommentteja: