keskiviikko 6. lokakuuta 2021

RIP Aarno "Loka" Laitinen

Koska allekirjoittanut ei ollut Laitisen kalakaveri, ei tästä tule mitenkään läheinen muistokirjoitus. Pikemminkin introspektiivinen ja jopa henkilökohtainen. Laitisen kirjalliset työt ovat tulleet tutuiksi lähinnä Iltalehden kolumnein pohjalta - aiemmilla alustoilla ilmestyneet allekirjoittanut on turhan nuori  tuntemaan, eikä ne myöskään ole turhan ajankohtaisiakaan.

Entä Laitinen itse? Todistajalausunnot sanovat seuraavaa: Terävä tyyppi, itseensä tyytyväisyyttä, älykkyyttä ja huumoria. Tiesi paljon, kirjoitti rohkeasti ja johti edestä päin. Ristiriitainen hahmo. Kulinaristi.

Allekirjoittanut ei ollut hänen kanssaan 1:1 samaa mieltä kaikesta, kun taas joiltakin osin paljonkin. Jopa siinä määrin, että häntä saattoi jonkinlaisena esikuvanaan pitää. (Ehkä suurin erotus oli suhtautumisessa maahanmuuttoon, sen suhteen Laitinen ei ehkä ihan tiedostanut sitä, ettei se monikulttuurinen unelma sittenkään ollut unelma muuta kuin globalistisen eliitin masinoimassa propagandassa - mutta siitä ei nyt sen enempää).

Tämän blogin perspektiivistä Laitista saattoi myöskin pitää proto-kolmannen tien kirjoittajana, joka antoi runtua oikealta vasemmalle. Tämä edellyttää vapautumista oikea-vasen-jaosta, jolle on välttämätöntä, että nähdään oman suuntauksensa ideat aina hyvinä, ja vastapuolen aina huonoina. (Voidaksesi arvostella kommunismia, ei se edellytä sinun olevan kokoomuslainen, sen enempää kuin kapitalismin arvostelun edellyttävän kommunistien puoluekirjaa).

Toinen yhtäläisyys oli nimeämisessä. Allekirjoittanut keksi nimitysen suvakki ja Loka sinipaitaset ja taistolaiset. Voisi sanoa, että molemmat toimittivat aikaansa sopivat nimitykset, jotka elävät yhä tänäkin päivänä.

Julkaisipa Fundamentti Laitinen vs. kiukkufeministi -debaatinkin, joka on kaikin puolin erinomainen ja sopi Fundamentin anti-feminismin teemaan. Laitinen muutenkin tunnettiin miehenä, joka oli edelläkävijänä kriittisessä suhtautumisessa feministien ja ylipäänsä hölmöilyihin. AIkana jolloin nämä töhöilyt alkavat yhä enemmän tuottamaan onnettomuutta maamme massain elämään, voimme vain todeta, että olisi kannattanut kuunnella Lokaa. 

Laitinen oli mies aikaansa muutenkin, sillä juuri nyt jos koskaan eliitti pyrkii siihen samaan tilaan, jonka Laitinen (& co) aikoinaan rikkoivat. Se oli Virallisen Totuuden™ -aikakauden ensimmäinen murtuminen. Niinpä myös hänen kipparoima Tamminiemen Pesänjakajat oli aikaansa edellä. Aikansa Fundamentti - ja monta muuta vastaavaa. Se löi anonyymina ylöspäin. Se sai aikanaan tästä syystä aikaan kohun, ja olikin uuden ajan airut. Nykyisinhän internet ajaa saman asian kuin kyseinen kirja, ja cancel-kulttuuri puolestaan on sen vastareaktio - elitistinen pohjimmiltaan, sillä se kenkii vain alaspäin. Todellakin, siinä missä Pesänjakajat sai aikaan kohun, närkästyksen, kunnon kansan paheksunnan ja sen seurauksena Laitinen joutui canceloitavaksi - laittomasti, ja sitähän cancelointikin pohjimmiltaan on. Samalla tavalla vihapuhelait hakevat sensuuria tälle nykyiselle vapaudelle. 

Voidaan siis sanoa, että tässä on historia taas jollain tavalla toistamassa itseään. Tamminiemen pesänjakajat oli populismia, sillä kansa piti siitä että sai tietää mitä todella tapahtui - suomettumisen Suomessa. Yleinen tyrmäys tälle oli taas populismin vastakohta: elitismiä.

Siitä puheenollen! Tässä olisi dokumentti kyseisestä kirjasta:

Pesänlikaajat - erään kirjakohun anatomia 

Ei kommentteja: