torstai 4. lokakuuta 2018

Tutkimukset: Jos mahassa kiertää, niin kiertää pian päässäkin (Ahdistus, masennus ja keho -spesiaali).

Otetaanpas väliin tällainen  (kansan)terveyden kannalta hyvinkin olennainen, terveys-aiheinen artikkeli(kokoelma). Aiheena on suomalaisten kansansairaus, ellei jopa hirtehinen "ominaispiirre", eli masennus, ahdistus ja kuralla oleva vatsa. OK, viimeinen noista oli keventävä lisäys, joka kuitenkin liittyy käsiteltävänä aiheeseen. Miten? Lue edeltä!

Suomalainen mielenmaisema Kalervo Palsan kuvaamana
Allekirjoittanut on hyvin, hyvin tyytyväinen tähän tekstiin, sillä se on täynnä tietoa ja ratkaisuja, joista on takuulla näiden ongelmien kanssa painiville apua. Joten lue se nyt, tai suosittele sitä jollekin, joka mahdollisesti kärsii näistä ongelmista.

 "Mielenterveydellä on vahva biologinen tausta"

Pohjustetaan tämä artikkelikokoelmamme tällä tuoreella tutkimuksella:

Your gut is directly connected to your brain, by a newly discovered neuron circuit

Sinun vatsa ja aivot ovat suorassa yhteydessä toisiinsa. Mikä siis tarkoittaa sitä, että ns. vatsallajännittäjät eivät suinkaan kuvittele vaivaansa, eikä heidän tilansa ole outo sattuma, vaan voisi jopa sanoa, että sinä jännität koska sinun vatsasi bakteerifloora on huonossa jamassa, tai maha muuten sekaisin. (Tutkimuksen mukaan, suolistotulehdus kehittyy ahdistukseksi kahdessa vuodessa! Tästä lisää edempänä olevassa linkissä)

Tällöin apuun tulee probiootit. Tutkimusten mukaan, ne todellakin auttavat ahdistukseen, ja erityisesti Lactobacillus (L.) rhamnosus auttoi selvästi ahdistukseen!

Can Probiotics Help Reduce Anxiety?

PROTIP: Natsimarketissa, eli Lidlissä on ehkä kilpailukykyisin probioottivalmiste, joka maksaa alle 4€. /Se sisältää myöskin tuota tehokkaimmin ahdistukseen auttavaa bakteeria!) Allekirjoittanut on itse käyttänyt sitä, ja havainnut sen olevan aitoa kamaa, sillä se tuntuu tasapainottavan vatsaa. Ainakin jos ottaa esim. isoimman annoksen (3 pilleriä). Toinen kauppa on Prisma, jossa on edullisesti näitä tuotteita. Normaalisti näistä tuotteista kiskotaan helposti toistakymppiä, joten miksi ei koittaa halvalla ensin, onko tästä itselle apua? Ai niin, ja hyvä suolihuuhtelu ja flooran päivitystuote on hapankaali. Mutta se tosiaan voi polkaista pakin käyntiin, joten ota se huomioon sitä nauttiessasi.

Suoliston bakteerit säätelevät aivoja ja vaikuttavat jopa tunteisiin

Mikä mielenkiintoisinta on seuraava havainto:
Suoliston bakteerit voivat kommunikoida muillakin keinoin.
Ne kykenevät tuottamaan samoja mielialaan vaikuttavia välittäjäaineita kuin aivotkin: näitä ovat muun muassa serotoniini, dopamiini ja GABA. Esimerkiksi serotoniinin tuotannosta 95 prosenttia on peräisin suolistosta.
Bakteerit voivat jopa luoda omia versioitaan välittäjäaineista.
Serotoniiniin liittyvää lääkitystä annetaan esim. masennuspotilailla, ja siinä kaikenlaisia sivuoireita, mutta luontainen ratkaisu siihenkin näyttäisi löytyvän mahanpohjasta.

Toinen suuhunlaitettava asia, josta on puolestaan apua masennuksessa, on magneusium, joka tutkimusten mukaan auttaa huomattavasti masennukseen:

Magnesium for Depression

PROTIP: Käytä magnesiumsitraattia tai magnesiumkelaattia - vaikka jokainen magnesium kyllä väitteistä huolimatta nostaa veren magnesiumin määrää - sillä ne imeytyvät hyvin, ärsyttämättä vatsaa. Nyt pointtina on pitää vatsa kuosissa, ja täten myös pää. Halpa magnesiumoksidi on käytössä mm. ulostuslääkkeenä! (Jokut markettimagnesiumit sisältävät lisäksi sorbitolia, jolloin nämä magnesiumit eivät kauan viihdy mahassasi kun niitä otat - sattuneesta syystä!). Magnesiumia myös suositellaan otettavaksi jopa kaksinkertainen (150-200% päiväannos) määrä, sillä nykyinen ravinto sisältää sitä niin vähän.Sinkistä on myös havaittu olevan apua. Etenkin miehille, sillä se auttaa testosteronin muodostukseen (tästä edempänä lisää). Sitä myös yhdistetään usein magnesiumiin (sen pohjalta on luotu tuote ZMA, joka yksinkertaisesti on sinkkiä ja magneisumia, usein joidenkin apuaineiden kera).  Sinkin anti-depresiivisyys on tullut tutkimuksissa esiin 20-25mg:n päiväannoksilla. (Normaali, suositeltu päiväannos tuosta on noin puolet).


PROTIP: Eräs kauppa mitä allekirjoittanut itse käyttää (ko. firmasta allekirjoittanut tilasi viimeksi suuren säkin magnesiumsitraattia, vieläpä huomattavalla alennuksella.) , ja voi suositella 100%, on firma nimeltä My Protein. Sieltä saat vitamiinit, hivenaineet ynnä muut vastaavat tuotteet edullisesti, ja kunnollisin alennuskampanjoin (jopa -40% alennuksia ja suurempia). Postikulutkin ovat halvemmat kuin kotimaan postikulut. Nyt, kun tilaat sieltä, käytä seuraavaa alennuskoodia: CHARLIE-R4QZ  sillä näin saat -30% pois tilauksestasi! Lisää koodi, kun olet tekemässä tilausta, kohtaan jossa kysytään koodia. (Mutta pakko ei ole. Jokainen saa ostaa ihan niin kalliilla vastaavia tuotteita kuin haluaa.)

Seuraavaksi vuorossa on sitten ne paljon puhutut kuidut - joista jotkut muuten ovat prebiootteja, eli lisäävät probioottien määrää ja suovat niille paremmat elinolosuhteet:

Vähäisellä kuidunsaannilla ja masennuksella voi olla yhteys, esittää tutkimus – Suomalaistutkija tunnistaa ilmiön, mutta uskoo ruokavalion kokonaisuuden vaikuttavan enemmän

Qingdaon-yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa tarkasteltiin laajasta aineistosta kuidunsaannin yhteyttä masennusoireisiin. Aineisto sisältää tietoja yli 16 000 yhdysvaltalaisesta.

Tutkijat kirjoittavat tulevassa Nutrition-lehden julkaisussa, että masennusoireiden todennäköisyys oli alhaisempi, kun kokonaiskuidunsaanti oli noin 21 grammaa päivässä.
Molemmissa tutkimuksissa havaittiin ruokavalion laadun parantamisen vähentävän masennusoireilua.

Tiedossa on, että jos ihmisellä on tiettyjen ravintoaineiden, kuten folaatin tai B12-vitamiinin puutostila, voidaan hänellä havaita masennusoireita.

Ruusunen tunnistaa haasteet, jotka tutkimus osoittaa. Masentunut syö helposti liian vähän kuituja.
Mikä kuiduissa sitten saattaa auttaa?

Tämä ei selvinnyt tutkimuksessa. Food Navigator -sivuston artikkelissa tutkijat pohtivat, voisiko syy olla suolistomikrobeissa eli siinä, että kuidut ruokkivat valikoivasti hyödyllisiä bakteereita suolistossa, mikä hyödyttää aivoja. Tutkijat puhuvat aivo-suoli-akselista.

Toinen ehdotus on, että ruokavalion kuitu voi alentaa verensokeritasoja aterian jälkeen ja siten ehkäistä matala-asteista tulehdusta, joka voi aiheutua toistuvista verensokeripiikeistä.
”Siitä olen iloinen, että menneiden aikojen ajattelusta, jossa ihmisen psyyke ja keho erotettiin toisistaan ja uskottiin, että ravinnolla vaikutetaan vain kehoon, on luovuttu. Mielenterveydellä on vahva biologinen tausta.

Ahdistuksen ja masennuksen luonnosta ja niiden psykologisesta rakenteesta

Karkeasti voisi sanoa, että ahdistus on sitä, kun elät liikaa tulevaisuudessa, ja masennus sitä, että elät liikaa menneessä.

Ratkaisu?

Pyri olemaan tässä hetkessä; jokainen päivä kantakoot murheen itsessään, itsestään.


Yliajattelu saa ihmisen keskittymään elämänsä negatiivisiin aspekteihin, mikä syventää emotionaalista traumaa (NPC-tyypit ovat tästä syistä onnellisia kuin puupäät meressä: he kelluvat). Tutkimusten mukaan yliajattelijat myös luovat itselleen ongelmia, joita ei alunperin ollut olemassakaan!
Masennus ei ole niinkään kivulias kokemus, vaan kyseessä on eräänlainen turrutusstrategia, joka johtuu siitä, koska olet lapsena suojautunut sillä vihasi ja suuttumuksesi seurauksia vastaan. Terve ihminen voi tuntea vihaa ja suuttumusta, ilman että ne käyttävät häntä. Se, että kiistät ne itseltäsi, johtaa sinut masennukseen; paradoksaalisesti sinä torjut sen kautta ilonkin elämästä, kun torjut aidon kivun (suuttumuksesi) elämästäsi.  Lisäksi, jos teeskentelet olevasi ok, vaikket ole, sen paradoksaalinen efekti puolestaan on siinä, että se lisää masentuneisuutta, ja tekee lähes mahdottomaksi löytää optimistisuutta ja onnellisuutta - tämä on eräs syy, miksi Fundamentinkin omaksuma, "punaisen pillerin näkökulma" on hyödyllinen, kun taas "sinisen pillerin näkökulma" on elämistä kaikkinaisessa (itse)petoksessa, joka pitkässä juoksussa tuhoaa sinut henkisesti. 


(Maskulistisena huomautuksena: Oletko kiltti ja kunnollinen mies, ja masentaa? No, nyt tiedät erään juurisyyn! Tästä syystä esim. feministien kanssa miehen on oltava erittäin tarkkana, sillä he yrittävät vihapuhelakien ja näennäisesti hyvää tarkoittavien "toksisten maskuliinisuuksien parantamisten" avulla saada sinut ottamaan "myrkytetyn lahjansa" - sillä seurauksella, että sinä lamaannut, ja he voittavat . Vaikka sukupuolissa on pala toista sukupuolta, näkyy mieheltä maskuliinisuuden riistäminen mielenterveyden ongelmina, ihan kuten naisilla feminiinisyyden riistäminen. Joten älä anna heidän voittaa, vaan taistele elämäsi puolesta - muutu siis vihaksi, jos se on tarpeen, mutta hallitse itsesi ja vihasi, äläkä reagoi siihen ja tee mitään tyhmää).

Ahdistus, ja sille ominainen "lähestyvän tuhon tunne" ja pelko siitä, on yleensä emotionaalisia jäänteitä - mitään ei ole vialla. Ota iisisti, ja hoida ongelmat silloin kun ne tulevat. Voit varautua niihin, mutta älä ota niskoillesi niiden aiheuttamaan negatiivista tunnelastia jos ei ole pakko.

DISCLAIMER 

Toivottavasti tästä kaikesta oli apua. Tämän kirjoituksen ei ollut tarkoitus olla vähättelevä "ruokavalio kuntoon, töihin ja vähä ulkoilee vähä niin eipä masenna :D" -latteus*, vaan se puuttuva pala tai useampi, ratkaisusi palapeliin. Lisäksi vaikka allekirjoittanut onkin jokaisen alan erikoisasiantuntija, ei hän silti ole lääkäri, joten mitä vakavampi tilasi on, sitä suuremmalla syyllä sinun on syytä konsultoida alan ammattilaista ja asiantuntijaa.*Allekirjoittanut itse pitkään unettomuudesta kärsineenä (tähän magnesium myös auttaa) on kuullut kaikki ed.mainitut latteudet, ja täten tietää miten se saa välillä tuntumaan siltä, että näille tietämättömille voisi näyttää oivallisen ja perinteisen nukahtamiskeinon nimeltä "nuijanukutus" - mitä kuitenkaan allekirjoittanut ei tee, eikä suosittele, sillä tietämättömien moukkien muilutus on ainakin toistaiseksi laitonta. Ehkä jonain päivänä siitä tulee yksi itsehoitokeino, mutta sitä odotellessa turvautukaamme näihin saatavilla oleviin konsteihin. ( Ja muistaa että monet epäkompetentit neuvojat eivät vain tiedä paremmin, vaan luulevat olevansa avuksi. Oma lukunsa on sitten puhtaat sadistit ja passiivis-aggressiiviset tapaukset).

Ei kommentteja: