torstai 15. kesäkuuta 2023

Mormonismi ja islam - saman uskonnon läntinen ja itäinen muoto

Tuli mieleen tuosta islamin plagiaattitaustan käsittelystä mormonit, joiden on väitetty omaavan jopa 100 yhtäläisyyttä islamiin. Ja koska islamin gnostilaista taustaa käsitellyt teksti sai suosiota osakseen, laitetaan nyt kaupan päälle tämä sen läntistä versiota käsittelevä teksti julkaisten. 

"Erehtymättömin kirja" ja sen oppi

 • Mormonismissa on opin alkuperäksi sanottu kultaiset taulut ja islamissa se on ikuinen taivaallinen koraani
 • Muiden uskontojen kirjoituksia on muutettu ja kirkot korruptoituneet -narratiivi, ja luonnollisesti tätä omaa uskontoa pidetään paranneltuna vaihtoehtona näistä uskonnoista. Esim. kristityt ja juutalaiset ovat kirjan kansoja islamissa tästä syystä. 
 • Molemmat "profeetat" saivat ns. käteviä ilmoituksia, esim. mitä tuli naisiin. Molemmilla oli monta vaimoa, Josephilla 32, mukana muidenkin vaimoja ja Muhammedilla lapsivaimo joka oli 9 vuotias ja Smithin nuorin oli 14 vuotias. Todellakin, kumpikin uskonto näistä on alunperin polygaminen. 
 • Profeetta on korkein uskonnollinen arvo näissä uskonnoissa. 
 • Mormonit ja muslimit sanovat ettei heidän profeettansa osannut lukea tai kirjoittaa - näin ollen heidän on oltava profeettoja oikeasti. Mutta Joseph Smith oli keikari, joka oli tuomittu aiemmin esim. petoksista ja Muhammed taas oli toiminut kauppamiehenä koko ikänsä. Joko he osasivat lukea aiempien ammattiensa puolesta, tai ainakin he olivat erikoistuneet ideoiden markkinoimiseen edellisessä elämässään. 
 • Jeesus ja Saatana omaa samanlaiset roolit: ne ovat molemmissa uskonnoissa alempia olentoja, mormonismissa he ovat veljekset. Mormonismissa Saatana halusi alistaa ihmiset, Jeesus ei. Muhammedin versiossa saatana ei kumartanut, eli halunnut palvella muiden enkelten tavoin ihmistä. Tämä tosin on aika lähellä Raamatun oikeaa selitystä siinä mielessä, että Saatanan rooli oli olla taivaallinen syyttäjä ja ihmisen yliluonnollinen arkkivihollinen, mitä sitten seurasi lopulta ns. fudut jolloin hänestä tuli freelancer alallaan. Muhammed oli saanut oppinsa Saatanasta aikansa juutalaisten perimätiedon tulkinnoista, ja Joseph mitä ilmeisimmin oli taas saanut tulkintansa Muhammedilta. 
 • Uskontoon kuului tietty lakihenkinen suoritus- ja askeesikeskeisyys: mormonit eivät saa juoda edes kahvia, tai teetä, kun taas muhamettilaiset eivät saa nauttia alkoholia tai kuunnella musiikkia, vaan ainoastaan profeetan asiaa kuului ajaa. Kumpikaan näistä lavertelijoista ei ymmärtänyt mihin muinaiset Tooran lait perustuivat, vaan poimivat niistä haluamansa ja lisäilivät mielensä mukaan niihin käsityksiään. 

Muut uskonnot ja lainaukset

Tämä kaksikko kierrätti muita kirjallisia lähteitä, olivat ne sitten uskonnollisia tai eivät, jopa niin paljon, jopa modernit city-vihreät olisivat heistä ylpeitä.   

Mukaan otettiin kaikkea mikä tuntui oivalliselta ja mikä kätevästi ajoi omaa asiaa. Näitä plagiaatteja on molemmilla niin paljon, että niistä täytyisi tehdä oma kirjoituksensa. Mutta otetaan nyt jokunen esimerkki.  Joseph Smith oli ottanut merkittävästi ideoita pastori Solomon Spaldingin julkaisemattomasta käsikirjoituksesta, joka käsitteli merillä eksyneiden roomalaisten sotilaiden rantautumista ja asettumista Amerikan mantereelle. Ylipäätään Smith teki kuten Muhammed, jota kutsuttiin korvaksi, tämä siksi koska hän häikäilemättä jäljitteli ja raamitti uudelleen aikansa ja häntä edeltäneiden uskonnollisten henkilöiden oppeja. Esim. Jonathan Edwards oli ensimmäisen heräämisaallon pastori jolta hän otti oppejaan, mystikko Swedenborgin opit kelpasivat myös, kuten myös juuri ennen mormonien kirjaa julkaistu pastori Ethan Smithin View of the Hebrews -kirja, josta myös otettiin oppia. Tämä jo osaltaan heittää epäilyksen väittämille, etteikö Joseph olisi osannut lukea ja kirjoittaa.

Kaiken kukkuraksi Josephin "Jibreel"-versio, eli enkeli joka tunnetaan nimellä Moroni, ja josta koko kulttikin on ottanut nimensä, oli otettu kapteeni Kiddin seikkailuista, sillä niissä Moroni oli Comorahin saaren pääportti! 

Muhammed otti tunnetusti oppia gnostilaisuudesta, ja niin myöskin mormonismissa on hieman vastaava ajatus pelastuksesta. Joseph Smith oli vapaamuurari, joten tällainen ei siksikään ollut tavaton käytäntö.

Joosepin poliittisesti epäkorrektissa opissa kaikki valkoiset ihmiset menevät automaattisesti alimmalle taivaan tasolle, mutta ne joilla on tieto (gnosis) pääsevät sen korkeammille asteille. Todellakin, mormonien opetuksessa Hitler ja Anne Frank on tässä tavan taivaassa, eli alemmassa paratiisimaailmassa. Kuin myös kristityt. Kaikkein pahin Helvetti ("Outer darkness") on lähinnä mormonien kirkon luopioille varattu. 

Alin taivaan taso on siis hyvä asia, mutta ei niin hyvä kuin korkein taivas, jossa tullaan jumaliksi itse tiedon avulla. Todellakin, mormonismissa Jumala on vain jumaluuteen gnossiksen avulla kohonnut ihminen, ja ylin jumaluus ei ole edes tiedossa (suora viite gnostilaisuuden teologiaan). Islamissa taas allah ei ole taivaan isä, vaan omituinen olento, jolla on kaksi oikeaa kättä, yksi polvi ja siitä lähtevät jalkaterät. Kuoleman jälkeen näiden uskontojen uskollisimmat seuraajat tosin saavat palkinnoksi lihan iloja - molemmissa tapauksissa - mormonissa sai olla jumala naisineen omalla planeetallaan ja islamissa taas nautiskeltiin viiniä ja neitseitä paratiisissa. Se ei ole järin gnostilainen ajatus, mutta kukapa meistä olisi täydellinen?

Mormonismissa ja muhamettilaisuudessa on myöskin intialaisen kastisysteemin vähemmän poliittisesti korrektia perintöä. Muhammed oli tunnetusti kovan luokan rasisti, joka kävi "rusinapäillä" (hänen käyttämänsä termi) karjakauppaa. 


Eikä tässäkään suhteessa Jooseppi juuri eronnut Muhametista, sillä hänen mukaansa ne jotka eivät olleet valkoisia saivat lahjakseen uuden rodun, ennen kuin saattoivat edetä pelastuksen tiellä - olihan musta ihonväri ulkoinen merkki pahuudesta. Tämä "jälleensyntyminen" sopivampaan muotoon on tuttu ajatus myöskin hindulaisessa kastijärjestelmässä. Tätä yhdisteltiin gnostilaiseen dualismiin mormoneilla hyvän ja pahan jumaluuden kansojen suhteen, sillä heidän mukaansa tumma ihonväri viittasi Saatanan ja vaalea jumalansa kansaan. Myös kastijärjestelmässä pappiskasti oli vaaleampaa, ja mitä alemmaksi mentiin sen tummempaa oli kansan väritys. Ratkaisuna oli jälleensyntyä korkeammalle tasolle. 


Teokratia

 • Toisessa uskonnossa valittujen maa oli Utah ja toisessa Mekka
 • Molempien oppeihin kuuluu hurskas valehtelu (taqqiya)
 • Molemmilla omat henkilökohtaiset armeijat: Josephin armeija suurimmillaan 1/3 USA:n silloisesta armeijasta, Muhammed taas käytti omaansa valloituksiin ja islamin levittämiseen, pitäen osan ryöstösaalista osuutenaan). Teokratinen hallinto on molempien ihanteena
 • Molemmille väärille profeetoille tuli rahaa, valtaa ja seksiä sivutuotteenaa, ja molemmat myös olivat hyvin persoja niille. Jooseppi meni jopa niin pitkälle, että alunperin kirkkonsa oppiin kuului ottaa monta vaimoa jo ihan pelastusmielessäkin, ja tässä hän tietenkin oli kaikkein tunnollisin esimerkki seurakunnalleen, kuten jo edellä on sanottu. Niinpä molemmat profeetat keräsivät tästä syystä vihollisia, vähemmän jaloista syistä johtuen ja kumpainenkin joutuivat siksi olemaan jatkuvasti liikkeellä. Lopulta kuolivat murhattuina. Muhammed kuoli myrkytykseen, jonka valmisteli juutalainen leskivaimo, Muhammedin tapettua tämän miehen. Joseph Smith taas joutui väkijoukon lynkkaamaksi, odotellessaan tutkintavankeudessa tuomiotaan. 

Joko taustalla on sama henkivalta tai/ja Jooseppi keksi ottaa Muhiksen kultin kaavan ja teki sitten siitä oman versionsa, aivan kuten Muhis teki manikealaisuuden kohdalla.

No, vastaus voi olla vaikkapa molemmat, mutta silti näin tutkimuksen lopuksi on lukijan hyvä ja hauska tietää, että Kyrpä-Jooseppi toden totta tiesi sielunveljensä eli Muhiksen. Nimittäin hän sanoi puheessaan olevansa toinen Muhammed.

Eli ei, nämä sattumat eivät suinkaan ole sattumia, vaan hyvin harkittua mallintamista.

Lisäksi myös noituus oli lähellä Joosepin sydäntä.

Ei kommentteja: