keskiviikko 29. kesäkuuta 2022

Suvakki 10 vuotta!

Fundamentin lahja Suomen kansalle, eli "suvakki" -termin lanseerauksesta on kulunut jo kymmenen vuotta! Tai jos ihan tarkkoja ollaan, se on jo hieman yli, sillä sen tarkka ensijulkaisu tapahtui seuraavassa, MAANANTAI 23. HUHTIKUUTA 2012, ilmestyneessä kirjoituksessa, joka on yhä ylhäällä:

Aikamme Kuva: Mediasensuuri, Vähemmistötyrannia ja 2 Somaliraiskaajaa


Tässä puolestaan linkki sitä käsittelevään google trendsin sivuun. Sen perusteella näyttää siltä, että sen varsinainen yleistyminen tapahtui 2015 vuonna.



Ironia koko tilanteessa on se, että jos ei olisi heitä joita tuolla termillä kutsuttaisi, se tuskin koskaan olisi karannut Fundamentin sivustoilta valtavirtaan. Mutta minkäs sille voi, että on olemassa ihmisiä jotka haluavat sen pitää elossa. 

Lisäksi, he eivät myöskään voi onnistuneesti yrittää omimalla neutralisoida kyseisestä sanaa, koska sen merkitys on aina sama. Siihen on yritetty sovittaa lievempää selitystä, kuten "ylisuvaitsevainen", mutta siltikään perusmerkitys ei koskaan voi muuttua. Shakki ja matti. 
Kyseinen sana on myöskin vallan paljon keskustelua herättänyt. Suvakit itse ovat tapansa mukaan pöyristyneitä, mutta sen pohjalta on tullut myös muilta pohdintaa.

Tämä bloggaus perustuu pöyristyneen Palefacen haastattelun kommentaariin. 

Myös etiikan pohdintojen parissa kyseistä sanaa on pyöritelty:

Harva vain tuntuisi tietävän sen todellista alkuperää. Lisäksi, näyttää siltä, että sen todellista tarkoitusta on yritetty lieventää. Mutta se ei ole mahdollista, ei ainakaan jos tietää mitä se tarkoittaa.

Allekirjoittanut loi sen sanaksi, joka on kätevä lausuma, kuten vaikkapa "rasisti", mutta tällä kertaa heitä vastaan jotka iskevät rasistikorttia pöytään. Samoin, sanalle on ominaista, ettei sitä voida käyttää positiivisessa merkityksessä - toisin kuin rasistia, sillä jotkut ovat ylpeitä rasisteja, mutta miten kukaan voisi olla ylpeä suvakkiuudesta? 

Tosin seuraava juttu hyvin kuvaa, miten yritys omaksua tuo nimitys positiiviseen sävyyn, on ajo suoraan miinaan:


-Suvakki ei ole haukkumasana, vaan se on ylpeyden aihe. Se kertoo rakkaudesta ihmisiä ja ihmisyyttä kohtaan. On paljon asioita mitä meidän pitäisi turvapaikanhakijoilta ottaa opiksemme, ja myös joitain asioita mitä taas ei. Toivon että myös he oppivat meiltä suomalaisilta, mutta eivät koskaan sitä naapurivihaa, kateutta ja melankoliaa, Alina kirjoittaa blogissaan.

Eikä kyseinen, tahattoman koominen (itseironinen?) ulostulo ole edes ainoa laatuaan. Eikö suvakkius käy lankeemuksen edellä? 

Tästä termistä on sitten poikinut sen johdannaisia, kuten suvakismi. Suvakismi voi olla ideologia tai sitten jokin suvakkien suusta hypännyt  sammakko tai heidän fanaattisesti toistelema iskulauseensa. Voisi myöskin ajatella, että jos ongelman ratkaisu ongelman nimeämisestä ja tunnistamisesta, niin näin saamme ainakin nimettyä haitalliset ajatusmallit ja niiden kannattajatkin. Tätä ennenhän heidän toimintansa oli vain "suvaitsemista", mikä on totta sekin, mutta se ei vielä riittänyt kuvaamaan siihen liittyvää "kone käy, mutta kukaan ei ole ohjaamossa" -ilmiötä.

Entä tulevaisuus?

Allekirjoittanut on sitä mieltä, että tämä termi pysyy ainakin niin kauan kun on ihmisiä, joihin se sopii. Luultavasti myös vielä senkin ajan jälkeen. 

Lopetuskappaleeksi allekirjoittanut pohti jotain suvakkiaiheista laulua, vaan koska niin paljon tuon termin pohjalta on musisoitunna, ei mitään yhtä biisiä voitu laittaa tähän.

Mutta tällainen sketsi löytyy nyt ainakin:

Ei kommentteja: