torstai 26. lokakuuta 2023

Jallitus23: Asumistuki

Vaikkakin jo ennen kesätaukoa Fundamentti julkaisi mittavan kirjoituksen kokoomuksesta ja sen metkuista, lienee enemmän kuin paikallaan aloittaa hallituksen, eli jallituksen ohjelman perkaaminen juttusarjalla, joka siis kantaa nimeä jallitus23. 

Sen ensimmäisessä osassa otamme tarkasteltavaksemme asumistuen ja siihen liittyvät toimenpiteet - onko ne hyvästä vaiko pahasta?

Lyhyt vastaus on, että nämä leikkaukset ovat pahasta. 

Syy miksi ihmiset joutuvat nostamaan asumistukia, on siinä, ettei heillä ole joko töitä tai töistä ei saa asianmukaista palkkaa. Se on kapitalistin vika. 

Entä vuokran suuruus? Se myöskin on kiskuroivan osapuolen vika, joka pyrkii rikastumaan ihmisten perustarpeilla kiristäen. 

Mutta tämä kyllä tiedetään kokoomuksessa, joka edustaa näistä syypäistä kumpaakin. 

Asiaa ei myöskään paranna niin kokoomuksen kuin vihervasemmiston yhdessä tuumin kannattama globalismi ja sen seuraus, eli maahanmuutto, jonka johdosta tänne lappaa lisää porukkaa, mikä lisää asuntotarvetta. Asuntoja on nyt jo liian vähän kaupungeissa ja se johtuu vain ja ainoastaan maahanmuutosta.

Entä mitä työttömien ajaminen muuttotappiokuntiin hyödyttää?

Työllisyys lisääntyy, kun paikoissa joissa on töitä, muutetaan paikkoihin joissa ei ole työmahdollisuuksia?

Ei. 

Työttömän on pakko asua kaupungissa jo siksikin, koska niissähän ne työpaikat on. (Sama pätee myöskin työläisiin - ei hoitajat, sairaaloiden, lasten tai vanhusten, voi järkätä itselleen työmatkaa 50 km päähän). Lisäksi kaupungeissa on palvelut lähellä, eikä työttömät tai halpatyövoiman tekijät liiemmin omaa kulkuvälineitä kulkea autolatoihin pitkien matkojen päähän - ne on keskiluokan huvituksia ne!

Sitten vielä ihmetellään sitä, miksi perheitä ei perusteta ja lapsia ei synny, sillä tämä vaikuttaa myöskin perheyksikköön ja sellaisen syntyyn - tähän asti kela on voinut arvioida sen kuinka todennäköistä perheelle on saada kotikaupungistaan vuokrarajaan sopiva asunto, mutta jatkossa tämä lisätuen harkinta poistuisi. Esim. lapsikorotusten poistaminen ei ainakaan innosta tekemään lapsia. (Lapsilisien muutenkin pitäisi olla yksikön jäsenten, miesten ja naisten, sillä erotessa mies joutuu maksaan elareita eikä ikinä saa lapsilisiä - ja kuten hyvin tiedämme, naisethan ne tykkää erota!) 


Summa summarum

Tämä on yksi monista kokoomusjohtoisen kapitalistihallituksen huonoista ideoista. 

Parempi vaihtoehto olisi asettaa vuokrakatto, se estäisi keinottelua ja olisi oikea ratkaisu. 

Vuokra-asuntojen neliöhinnoissa on ilmaa, se on selvää. 

Ja vaikka näiden leikkausten myötä halvempien vuokra-asuntojen kysyntä kasvaisikin, olisi luonnollinen seuraus, että niiden vuokrat nousisi, etenkin kun näitä halvempia vuokra-asuntoja riittää  Suomessa vain puolelle siitä ryhmästä joka niitä tarvitsisi - kysyntä olisi ylivoimaisesti yli tarjonnan. Sellainen kun on kysynnän ja tarjonnan laki.  

Ei kommentteja: