80-luvun idea leviää Suomessa: ”Jopa Nalle Wahlroos kannattaa – Se herättää tietysti epäilyksiä”
Kansalaispalkka on ollut eräs alkuperäisiä, Täydellisen Järjestelmän yhteiskuntateorian mukaisia parannuksia. Mutta on täysin ymmärrettävää, että miksi sitä kannatetaan niin oikealta, kuin vasemmaltakin.
Syy on simppeli. Holhoukselle ominainen byrokratia tulee tällöin menemään minimiin, jolloin hyvinvointivaltiosta tulisi näiltä osin ns. "yövartijamallin" mukainen/kaltaisempi. Kansalaispalkka ei vain vähentäisi byrokratiaa, vaan se myöskin keventäisi verotusta - tästä edempänä hieman lisää (sen tekisi myöskin orjatyön loppuminen; mikä on vain työväenluokan riistämistä, kapitalistin rikastuttamista, lisäksi myös kalliimpaa kuin työttömyys - kansalaispalkka osaltaan edistäisi myöskin orjatyön loppumista, joten kyseessä olisi samalla edistysaskel kohti sivistyneempää kansalaisyhteiskuntaa).
Toisaalta taas kansalaispalkkainen yhteiskunta olisi myöskin sellainen, että se toki sallisi ahneimpien jatkaa rikastumistaan, mutta ilman sitä, että köyhempien tarvitsee köyhtyä. Jokainen voittaa kun he jotka tyytyvät minimalistiseen elämäntyyliin eläisivät tyylillään, aivan kuten he joiden elämäntehtävänä on takoa rahaa, saisivat pyrkyröidä sen minkä sielu sietää. Keskiluokalle jäisi jotain muutakin kuin nykyisessä, kapitalistisessa yhteiskunnassa olevan jaon mukainen "keskiluokalle verot, köyhille syytökset ja rikkaille voitot"-järjestely
Nyt tilanne on se, että hidas mutta kankea toimeentulotuki- ja työmarkkinatuki-järjestelmämme on monilta osin kansalaispalkkajärjestelyn suoranainen vastakohta. Kaikki tämä paperien pyörittely, ja ihmisten juoksuttaminen luukulta luukulle maksaa vaivaa ja rahaa. Jopa siinä määrin, että olisi halvempaa pistää nämä julkisten työpaikkojen byrokraatit nauttimaan kansalaispalkkaa, kuin että heidät pidetään pitämässä itse itseään "tarpeellisina" näissä kaikissa viroissa, jotka oikealla järjestelyllä saataisi katoamaan tarpeettomina. Toinen hyödyttömyys nykyisessä järjestelmässä on se, mikä rassaa työläistä, työtöntä ja yrittäjää, on sen negatiivinen vaikutus työntekoon. Se, että tuet vähenevät ja viivästyvät tolkuttomasti siitä hyvästä, että teet tilapäistöitä (silpputöitä kuten vuokra- ja pätkätyöt), tarkoittaa sitä että sinun kannattaa ennemmin olla työtön, kuin muissa paitsi osa- tai täysikaisessa työsuhteessa.
Täydellisen Järjestelmän yhteiskunteoria pitää kansallisvaltion ehdottomana edellytyksenä, että siinä oma kansa tulee ensin. Silloin tilanne, jossa esim. kapitalismista johtuen työ on tekijäänsä vastaan käännetty prosessi, on täysin sietämätön. Kansalaispalkka toimisi tässäkin lääkkeenä.
Eräs seikka mikä kuitenkin on otettava huomioon, mikä myös juontaa juurensa Täydellisen Järjestelmän yhteiskuntateoriaan, on se, että siirtymä kansalaispalkkaan kannattaisi kuitenkin tehdä ns. negatiivisen tuloveron kautta.
Tämä siksi, että se mahdollistaa sulavan siirtymän, ja ottaa huomioon eri tilanteissa olevien ihmisten tarpeet. Lisäksi se on sopiva siirtymä- ja välimuoto, jota voitaisi vielä toteuttaa suht kivuttomasti, ja ilman ikäviä yllätyksiä, aina kohti lopullista päämäärää. Esim. Oikeistolainen malli on ollut, että jokaisella olisi oma tili, jolla on tietty määrä rahaa ja sillä sitten on tultava toimeen. Vihreät puolestaan tarjoaisivat kaikille noin 440€ per kuukausi, joka ei edes riitä kaikilla vuokraan (jotka nousevat jatkuvasti muutenkin). On selvää että oikeistovihreämalli on suoranainen raakile, jota kannattaa lähinnä ajatella "hyvänä yrityksenä", mutta aavistuksen harkitsemattomana sellaisena. Kun taas tämä siirtymä negatiivisen tuloveron muodossa, ei vain olisi parempi kuin nykyinen systeemi, mutta se myös pesee lattioita oikeiston ja vihreiden malleilla.
Lisäksi, emme voi sulkea silmiämme siltä faktalta, että kapitalismi on tulossa vääjäämättömään loppuunsa, ja se tulee siihen työn ja työväenluokan tulevaisuuden loppumisen myötä (se on työväki joka maksaa itse palkkansa, mutta tietty välikäsi jakaa nämä voitot jo totutulla tavalla), tämä taas johtuu siitä, että robotoitu teollisuus tulee syömään ison osan työpaikoista (puhumattakaan siitä, että muutaman vuosikymmennen jälkeen kasvu kohtaa huippupisteensä muutenkin). Tällöin olemme yhä lähempänä ihannetta, jossa koneet tekevät työt, ja voitot jaetaan joko kansan eduksi tai ne annetaan kapitalistille. Jälkimmäinen kestäisi hyvin vähän aikaa, ennen kun kaatuisi mahdottomuuteensa. Vaikka kapitalisti tietysti kuvitteleekin, että hän voi pitää tämän kaiken itsellään, mutta koska tekijöiden myötä katoavat myöskin kuluttajat, ei sitä iloa kestäisi järin kauaa. Ja taas kerran, meillä on tällöin vain yksi järkevä vaihtoehto jatkuvuuden takaamiseksi, ja se on kansalaispalkka. (Varsinainen kansalaispalkka sitten kirjaimellisesti koskisi vain Suomen kansalaisia, mutta se onkin sitten ihan oma tarinansa se.)
Lopuksi sitten vielä tunnelmallista musiikkia, jossa on toiveikas ja rauhoittava pohjavire.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti