perjantai 19. joulukuuta 2014

Uusi Kansan Sairaus: Yksinäisyys

“Me olemme kaikki niin kovin yksin, yksin keskellä tungeksivaa kansanjoukkoa, yksin työpaikoillamme, yksin avioliitoissamme, yksin asunnoissame, yksin kirkoissa; kukaan ei meitä kuule...Tämä on ihmisen osa.” - Veikko Ennala

Joulu on hieno juhla, joskin perhejuhlana se saa erityisen katkeralta ja tuskaiselta tuntumaan heidän olon, jotka eivät ole sen kohderyhmää. Yksinäiset.

Voisi jopa sanoa, että tuo on se aika vuodesta jolloin heidän tuskansa menee ikään kuin vahvistimen läpi.

Mikä ei ole enää lasten leikkiä, sillä ei tarvitse olla joulu, jotta yksinäisyyden syövyttävät vaikutukset tuntuisivat.

Eila kuoli yksinäisyyteen - "tämän ajan tappava tauti"


Natsien keskitysleirillä tehtiin ihmiskokeita, joissa havaittiin että lapsi kuoli jo pelkästään eristykseen ja yksinäisyyteen.

Aikuisten kyky kestää on suurempi kuin lapsien, joten yksinäisyyden kohdalla kyse on yksinkertaisesti siitä, että pystytään kitumaan kauemmin.

Yksinäisyys vaikuttaa merkittävästi fyysiseen(kin)terveydentilaan, se mm. kasvattaa ennenaikaisen kuoleman riskiä enemmän kuin ylipaino.  

Moninaiset vaikutukset sekä henkiseen että fyysiseen terveyteen ja hyvinvointiin. Yksinäisyys vaikuttaa haitallisesti mm. sydän ja verenkiertoelinten toimintaan, vastustuskykyyn ja hermojärjestelmään mikä altistaa yksinäisen lukuisille sairauksille. Tämän myötä kyseessä on paitsi äärimmäisen vakava. huom!! Äärimmäisen vakava inhimillistä kärsimystä aiheuttava asia myös taloudellisia kustannuksia aiheuttava yhteiskunnallinen kysymys.

Toinen "puutostila", yksinäisyyden luontainen seuraus, on kosketus. Se kun on jotain, mitä yksinäinen ei luultavasti saa edes vahingossa.

Koskettelu on yksinkertainen ja tehokas tapa tehdä hyvää

Mutta hyvä kuitenkin - kuten seuraava uutinen osoittaa - että ihmiset ovat ruvenneet aktivoitumaan.

Kotkalaisäiti kutsui yksinäisiä joulupöytäänsä Facebookissa – ihmisten reaktio säikäytti

Se vaan että tässäkin tapauksessa se yksinäisin ryhmä, alemman yhteiskuntaluokan miehet, saavat avun viimeisenä, sillä tässäkin tapauksessa yksinäinen nainen lapsensa kanssa, vastasi yhtä yksinäistä miestä.

Tämän jutun alku osoittaa hyvin missä mennään: heti kun nainen kuolee yksinäisyyteen, siitä tulee ongelma, mutta asia ei ollut ongelma niin kauan kun vain yksinäisiä miehiä on poistunut keskuudestamme massoittain. Itse asiassa yleisenä ohjesääntönä on: "eihän mies joka kuolee yksinäisyyteen, ole mies eikä mikään"

PS. Lahjaa miettiessä, voi olla, että juuri sinun läsnäolo voi olla jollekin se kallein lahja - ihan näin ilmaisena Fundamentin lahjavinkkinä.

Ei kommentteja: