Karpon muistokirjoituksen vanavedessä ja miehen muistoa kunnioitaen - aloittaa Fundamentti nyt uuden #eriasia-sarjan - risuaita on viite Twitterissä esiintyvään hashtagiin.
Näin maanataina on hyvä miettiä tulevaa työviikkoa, ja etenkin sitä kuinka se voisi olla lyhyempiä. Tässä siveysvyömentaliteetin maassa moisesta ei saisi edes puhua, kun sitä ei saisi edes ajatella.
Mutta me emme siitä välitä, vaan aloitetaan katsomalla mitä ne muut kansat tekevät työviikolleen:
Nelipäiväinen työviikko otettiin laajamittaisesti käyttöön Islannissa – Bkt on kasvanut ja työttömyys on alhaista, sanovat tutkijat
Islanti totesi ettei touhukkuus ole tehokkuutta, eikä pienen maan juhtien ajaminen loppuun ole pitkän tähtäimen toimintaa, vaikka pikavoittojen kärkkyjät sitä tykkäävätkin tehdä, aivan joka asiassa.
Koska emme elä kolmannessa tai neljännessä maailmassa. Lisäksi kansa haluaa auttaa itse itseään tällä tapaa. Toki, aina on niitä, jotka yrittävät kiskuroida voittoa elämisen välttämättömyyksillä: pic.twitter.com/EpGt5sEDsJ
— XeimA (@XeimianTweet) April 4, 2025
Tosin, Islanti on muutenkin vaarallinen esimerkki, sillä se myös selvisi kun uhrasi ennemmin pankkiirit kuin kansansa, eli vaati paljon niiltä joille oli paljon annettukin - nuo kultaiset vasikat, jotka olisi parempi sulattaa kullaksi kansalle
Vaan palatkaamme nyt työviikkoon, sillä saamanlainen parannus tehtiin myöskin niin yllättävässä paikassa kuin Japanissa, joka lienee lähimpänä suomalaista mentaliteettia:
Nousevan auringon maassa nelipäiväinen työviikko otettiin käyttöön lisääntymisen ja perheen laatuajan nimissä. Suomessa rutistaan kyllä siitä kuinka Suomen suku sammuu, mutta ratkaisuksi tarjotaan maahanmuuttoa (myös se on eri asia Japanissa).
Entä Suomi, tämä onnellisten itsemurhakandidaattien ja mt-ongelmaisten ihmemaa (pitää olla aika ihmeellinen maa, että tällainen oksymoroni on mahdollinen), mitä täällä sanotaan moiseen?
No mitäpä muutakaan, sillä täällä voidaan sanoa täysin pokalla, että paras tapa ylläpitää hyvinvointivaltiota on joko purkaa sitä, tai poistaa siitä se hyvinvoinnin elementti.
Eikä sekään hidasta tahtia, vaikka täällä alkaa olemaan ongelmia niin työttömyyden, väestön, talouden, kuin myöskin kansan jaksamisen kanssa - mutta onneksi olemme sentään maailman onnellisin kansa ja meillä "se on eri asia". Niinpä muualla hyväksi havaittuja lääkeitä ei voida täällä määrätä, ei sitten periaattestakaan.