keskiviikko 11. huhtikuuta 2018

On kolmenlaisia toimittajia

Koska viime aikoina on ollut paljon tapetilla se, miten massakontrollin aseina on käytetty mediaa, ja kuinka sen toimittajat ovat selvästi olleet mukana asenteellisella ja aattellisella osallistumisella, on meidän syytä tehdä nyt pieni katsaus siitä, miten toimittajakunta nykyisin jakautuu.

Paska valuu alaspäin

Ensiksi ryhmät, sitten niiden selitykset.

Ryhmät
  1. Informoijat
  2. Verbaaliset huorat
  3. Poliittiset aktivistit
Selitykset
  1. Tämä ryhmä on kunnon toimittajistoa, joka hoitaa työnsä eettisesti ja ammattitaitoisesti. Tämä on toimittajien perusihanne. Tämä toimittaja informoi, ja on kaikin puolin toimittajain ihanteita vastaava. Heihin perustuu toimittajien arvovalta.
  2. Tämä on tyypillinen, moraalista substanssia omaamaton, leipätoimittaja, joka kirjoittaa siitä mistä hänelle maksetaan. Hän ei täten tuo erityisesti omia mielipiteitään julki, ja käytä niiden levittämisalusta työpaikkaansa, mutta hän ei myöskään liiemmin piittaa siitä mikä on moraalisesti ja eettisesti oikein/väärin. Esim. vaikka tämä toimittajatyyppi ei olekaan sinällään poliittinen, voidaan sanoa, että Natsi-Saksassa hän olisi kirjoittanut rajua antisemitististä propagandaa, liittoutuneiden voitettua hän olisi siirtynyt Neuvostoliittoon ja kirjoittanut fasisteista juuri kuten kunnon kommunisti kirjoittaisi, jonka jälkeen hän olisi loikannut Amerikkaan ja kylmän sodan aikana hän olisi kirjoittanut kommunismikriittistä materiaalia tuutin täydeltä.
  3. Tämä on tyyppi on paljastunut piilostaan viime aikoina, kun varsin aatteelliset uutisoinnit, joissa on usein taustalla esim. "hauku suomalaista, ylistä pakolaista" -tyylinen sanoma ovat tulleet läpi lehtijutuista. Syyksi on siis paljastunut se, että iso osa toimittajista edustaa poliittiselta ideologialtaan ns. ruskeistoa eli punavihreitä arvoja. Myös toimittajakoulutuksissa tämä katsantokanta dominoi. Toki, jotta kuuluisi tähän ryhmään, ei tarvitse olla punavihreä, vaan tällä hetkellä he nyt sattuvat olemaan näitä soluttautujia, jotka käyttävät työpaikkaansa - joko yhteisymmärryksessä ylempien tahojen kanssa ja jopa heidän palkkaamina tai omasta thadostaan - aatemaailmansa levittämisalustana. Niinpä voisikin jopa sanoa, että tilanteen tasapainottamiseksi olisi jopa paikallaan, että heidän aatteellisia vastustajia palkattaisi myös mediaan - tämä tosin alkaisi näkyä informaatiosotana. (Tosin, vastamedioiden nousu ja suosio kertoo siitä, että ihmiset kaipaavat uutta näkökulmaa, eikä massakontrollin aseet enää pure heihin, mikä taas on saanut aikaan melkoisen paniikin valtamedioiden toimituksissa, ja vastauskonpuhdistukset joissa voit kuulla termejä kuten "valemedia" ja "totuuden jälkeinen aika" ja olla varma etteivät he kaikesta huolimatta tarkoita siinä itseään, mikä on melko ironista).


Uusi ryhmittymä joka näyttäisi olevan tulossa, ja joka on eräänlainen uusi ryhmän numero 3 versio, on lynkkaajat, jotka siis hoitavat aatemaailmansa vihollisten julkisuusmurhan ja ajojahdin, hyödyntäen työpaikkaansa. Tosin, voisi sanoa, että kyseinen käytäntö on ominaista muutenkin ryhmälle numero 3, ja siihen osallistuvat - jos hinta on oikea - ryhmän 2 edustajat, muttei koskaan ryhmän 1.

Mitä tulee massakontrollin aseisiin, ryhmän 2 edustajat riittävät, mutta ryhmä 3 on ihanne.

Lisäksi, on hieman epäselvää, että kumpi oli ensin, muna vai kana, sillä kuten tiedämme on koululaitos massakontrollin ase, joka perustuu kritiikittömästä ulkoaoppimisesta ja tottelemisesta palkitsemiseen - onko siis kyseessä aivopesu, vaiko "kutsumusammatti"? Sinällään sillä ei ole merkitystä, koska lopputulos on sama. 


Karma comes crashing down
Leaving a very deep scar
Exposing a door to the
Source of a verbal whore
Machines supply the altar
Where virtuous lives are sacrificed
 
It must be strange to not have lived
So far into existence
 
This is not a test of power
This is not a game to be lost or won
Let justice be done

Ei kommentteja: