keskiviikko 18. maaliskuuta 2020

Reguloija

Eräitä alkuperäisiä Täydellisen Järjestelmän yhteiskuntateorian oppeja, on oppi reguloijasta. Se menee päivänpolitiikan ulkopuolelle, sillä tämä ihmistyyppi on myös poliittisen elämän ulkopuolella. Annettakoon tässä esimerkit siitä, miten se toimii ja mikä saa sen tikittämään. (Se on mainittu jo tässä yhteydessä.)

Eli, reguloija on se, joka yrittää pitää kaiken status quon, ja totutn ja turvallisen kaltaisena.

Se on myös sietämätön nokkansa tunkija muiden asioihin, ja pahin mahdollinen vasikka, sekä mielensä pahoittaja.

On hyvin vaikea erottaa, onko se vasemmistolainen vaiko oikeistolainen, sillä sen on mahdollista esiintyä molemmissa.

Vasemmisto?

Erityisesti modernissa vasemmistolaisuudessa, eli punavihreydessä, eli ruskeistolaisuudessa on reguloijia kuin kasassa paskaa kärpäsiä. He ovat juurikin näitä jotka nöpö pystyssä kyttäävät tilaisuutta pahoittaa mielensä ja jotka ulkosynnyttymiset hiekkaisina ottavat asiasta nokkiinsa - tätä tietysti edellyttää se, etteivät he ole päässeet määräilemään muita, reguloimaan heitä haluamaansa marssijärjestykseen. 

Oikeisto?

Enemmänkin perinteisessä oikeistossa on ollut näitä reguloijia, jotka kyttäsivät sitä että jokainen käy kiltisti töissä, pitää jakauksen oikealla puolen päätään, ei käytä väkijuomia ja totta kai pelkää porvaria. Nämä ovat juuri niitä poroporvareita, joiden mulkkumaisuuden ansiosta maailmassa esiintyy kommunismia, sillä he saavat sen tuntumaan siedettävältä vaihtoehtolta.

Mutta kuten sanottua, nämä eivät rajoitu näin ilmeisiin poliittisiin jakautumiin, vaan niitä voi pompsahdella aina aika ajoin jostain esiin. Ne ovat eräänlainen konservatiivisuuden lastentauti josta pitäisi parantua, mutta mihin on helppo epäkypsyyttään sairastua.

Axel Sandemose kirjoitti näistä erityisen hyvin kirjassaan Pakolainen peittää jälkensä - HUOM! Tämä Sandemosen kuvailema tyyppi ei ole 1:1 sama reguloijan kanssa, mutta ne ovat selkeästi sisarustyyppejä keskenään. Molemmat ovat juuri heitä, että jos vain on mahdollista, että on olemassa kirjoittamaton sääntö, he totisesti pitävät huolta että sen noudattamattomuudesta rankaistaan, tai ainakin ulistaan.

Janten lain säännöt:
  1. Älä luule, että sinä olet jotain.
  2. Älä luule, että olet yhtä hyvä kuin me.
  3. Älä luule, että olet viisaampi kuin me.
  4. Älä kuvittele, että olet parempi kuin me.
  5. Älä luule, että tiedät enemmän kuin me.
  6. Älä luule, että olet enemmän kuin me.
  7. Älä luule, että sinä kelpaat johonkin.
  8. Älä naura meille.
  9. Älä luule, että kukaan välittää sinusta.
  10. Älä luule, että voisit opettaa meille jotakin.

Klassikko on Janten laki, joka on jokaisen reguloijan laki, jonka ylläpitoa he valvovat, eivätkä pysty olemaan, jos on pienikin epäilys siitä, että joku saattaa olla rikollinen lain mukaan.

 “Jantelaisten ja Janten lain suhde on sellainen, että kaikki jantelaiset ovat lakimiehiä ja soveltavat lakia täydessä ankaruudessaan kaikkiin muihin paitsi itseensä”

“Miten mikään olento voi hankkia itselleen sielun tuollaisessa ympäristössä, miten Jante voisi kasvattaa muuta kuin orjia – ja jonkun yksityisen skorpionin tai murhaajan?”

“Yksityisen on mahdotonta nousta, - kestää aivan liian kauan ennen kuin hänelle valkenee, että hänet on alistettu, jos hän konsanaan käsittää sitä. Useimmat eivät huomaa sitä koskaan. He ovat noita väsymättömiä uurastajia tehtaassa, standardisoitu ja tarkoituksenmukainen työläistyyppi, miehiä jotka tulivat menivät kolme kertaa päivässä kolme ihmisikää, kunnes eivät enää pystyneet kulkemaan.” - Axel Sandemose

Todellakin, reguloija pitää suoranaisena siveysrikoksena, jos jokin on tasapäistämätön.

Reguloija tarjoaa kuin tyhjästä sinulle neuvoa, mennä juuri hänen haluamaansa suuntaan, vaikket sitä häneltä kysynytkään. Voi sitä raivoa, jos et osoita kiinnostuksen merkkejä moiseen.
“Meiltä vaadittiin, että meidän piti esiintyä palvovana enkelikuorona ja hävittää itse itsemme asiaankuulumattomien takia, jotka eivät koskaan halunneet meille mitään hyvää.”

“Kun näen edessäni sukupolvien jonon halki Janten kaupungin, silloin en kuitenkaan voi hillitä protestiani, joka luultavasti on vanhaa pelkoa siitä, että minulle itselleni olisi käynyt samoin: Tämähän on kivettynyttä ihmisyyttä! Se on ihmisen muuttamista muurahaisvaltion yksilöksi, yksilön hävittämistä, harmaata mekaanista massaelämää, joka on olemassa vain kuolleen tehtaan kunniaksi. Se on muodon ylivaltaa elämästä, muurahaispesä, joka on vienyt voiton muurahaisesta.” - A. Sandemose
Edes tästä kirjoituksesta huolimatta, ei ollut mahdollista täysin kirjoittaa auki sitä, mikä on reguloija.

Jos lukija on törmännyt siihen, hän tietää kyllä.

Tämä kirjoitus vain palauttaa sen mieleen.

Ei kommentteja: