tiistai 12. elokuuta 2014

4 Syytä Miksi Se Voi Olla Hyväkin Asia

Mikä?

Venäjän vastapakotteet.

Venäjän kosto: Suomen ruokakaupoissa alkoi tikittää hintapommi


Venäjä se sitten otti ja löi uuden ässän hihastaan pelipöytään, ja ryhtyi nokittelemaan alá "jos te ette suostu meidän leikkiin, niin mekään ei haluta teidän eväitänne!"

Siinä vasta erinomainen tapa osoittaa kansan tahdon noudattamista.

Mutta miksi se voi olla hyvä asia?

1. Kansainvälisessä mittakaavassa tämä kaikki tietenkin kypsyttää venäläisiä itseään.
Sillä kuten on tieto, niin venäjän kansalaisiltahan tämä on pois, ja he ovat niitä jotka ovat osoittaneet haluavansa nauttia kyseisiä ulkomaalaisia tuotteita.  (Josef Stalinin mukaan venäläisille, kunnon kommunisteille, riittää kyllä puuro ja kaalisoppa, se sitten että meneekö tuo enää läpi heille, jotka ovat tottuneet johon vähän monipuolisempaankin tarjontaan, on eri asia.) Samoin jos EU toimii fiksusti, se tukee omiaan, jolloin Venäjä on pahasti alakynnessä (esim. Venäjälle tulevien hedelmien suhteen, todellakin aika moni tulee kiertoteitse, kuten meidän kauttamme).

Muutenkin maata liikuttava voima, eli oligargit rupeavat olemaan hädissään tästä pakote vs. vastapakotepelleilystä.

Rikkaat menivät paniikkiin: "Venäjä voi romahtaa 6 kuukaudessa"


Suomalaisesta näkökulmasta tämä merkitsee puolestaan muutamaa puhtaasti hyvää tai ainakin lupaavaa asiaa.

2. Venäläisille suunnatut suomalaiset tuotteet ovat lisäaineettomia.
Kun olin ihmetellyt tätä twiittissäni, oli Valion twitter kommentoinut asia siiten, että he toimivat kysynnän ja tarjonnan lain mukaan, joten  suomalaisten tulisi kysyä lisää näitä tuotteita - vaikka eihän tämä kansa tietenkään nyt sellaiseen vaivaudu, vai mitä voidaan sanoa itsesäilytysvaistosta kun Kokoomuksen kaltainen puolue pitää aina äänimääränsä korkeana?

Nyt ostamaan kotimaisia tuotteita venäjänkielisillä tuoteselosteilla


Tämä siis tarkoittaa sitä, että saamme syödä puhtaampaa ruokaa, mikä yhdistettynä seuraavaan pointiin on kuin saisi tuplajuustopurilaisen pekonilla.

3. Hinnat ovat, ainakin hetken aikaa, huomattavasti halvemmat.
Markkkinatalouden parhaimpiin puoliin kuuluu se, että jos siitä poistettaisi ahne kapitalisti sitä hallinnoimasta, olisi se parhaimmillaan jotain mikä tarjoaa tietyissä tilanteissa alennuksia. Tässä tapauksessa meille jää massoittain ylijäämätuotteita, ja mikä parasta vieläpä tavallista parempia koska ne ovat lisäaineettomia.  Onkin tietysti odotettavissa, että alennuksen jälkeen ruvetaan näkemään vaivaa tuotannon ja tuotantovälineiden alastuomisessa, ja sen seurauksena hinnat tulevat menemään täysin eri suuntaan.

(Esim. kananmunista on ylituotantoa, ja tämä näkyy Tokmannin ja Lidlin hinnoissa - kun taas ne ketjut jotka eivät sitä näytä, vedättävät kansaa.)

Mutta onko hintojen nosto miten välttämätöntä?

4. Kotimaisen valitseminen kuittaa vientikiellot.
Yhdistettynä edellisiin pointteihin, tämä merkitsisi siis sitä että meillä on realistinen mahdollisuus kerrankin suosia kotimaista - ilman että täytyy presidentin palkkatasoa vastaavassa yhteiskuntaluokassa (vrt. Sauli Niinistö ja hänen lausuntonsa). Näin myös hintojen hilaaminen ylös - Suomi on tälläisen riistämisen kärkimaa, täällä viimeisenä nullikoitiin autojen tuontihelpotuksiakin vastaan vaikka EU mitä määräsi -  voidaan välttää ja kansallinen ostovoima tulisi ylläpitämään nyt kansallista elintarviketuotantoa.

Tätä arviota tukee Ruokatieto Yhdistys ry tiedotteessaan, jonka mukaan viime vuoden tuonti- ja vientimäärät Suomesssa, mitä tulee Venäjälle vietyihin raaka-aineiden ja elintarvikkeiden yhteenlasketulle arvolle vastasivat 430 miljoonaa euroa, kun jo pelkästään maitopohjaisia tuotteita vietiin tuolloin 407 miljoonan edestä, mikä oli lähes yhtä paljon kuin koko ruokavienti Venäjälle. Tosin kyseinen yhdistys ehdottaa että meijerituotteisiin käytettäisi 100 € vuodessa enemmän, mikä taas ei ole köyhemmille sen kummallisempi malli kuin Sauli Niinistönkään - mutta tämä teksti puolestaan osoittaa kuinka tilanne voi olla odotettua parempi.

Ei kommentteja: