tiistai 4. lokakuuta 2022

Tapaus Nord Stream - kuka on syyllinen?

Lienee jo monelle selvä, että näinä arvaamattomina aikoina taas kerran rysähtänyt, tällä kertaa keskellä itäistä merta. 

Vaan, kysymys onkin, että missä päin sijaitsee tällä kertaa sylttytehdas?

Meillä on erinäisiä epäiltyjä, ja me tarkastelemme niitä seuraavaksi. 

Venäjä - "njet problem, normal katastrof"

Ylivoimaisesti suurin suosikki on Venäjä, ainakin jos valtavirtamediaa on uskominen. Ja siinä määrin tuo melko levoton itäinen naapurimme on viime aikoina tehnyt näitä pikku keppostelujaan, että moinen epäilys ei ole täysin odottamaton. 

Mutta miksi Venäjä tekisi näin?

Sehän saa kaasun tulon lakkaamaan, ihan vain kytkintä painamalla, joten ei sitä nyt tarvitse alkaa kalliita putkia räjäyttelemään?

Joten on vaikea keksiä muuta motiivia tässä skenaariossa kuin sen, että Venäjä voi syyttää tästä Amerikkaa. Tämä heittäisi Natonkin ylle epäilyksen varjon. Ja Venäjä mediassaan on jo tehnytkin näin. (Lisäksi tämä vie huomiota siltä, kun kun Venäjä järjesti laittoman kansanäänestyksen.)

USA - "paskaks vaan kun ei oo oma"

Vaan olisiko USA sittenkään niin kaukaa haettu syyllinen?

Tästä on vahvoja viitteitä Bidenin puheissa joissa hän sanoi putken menevän poikki jos sota alkaa Ukrainassa. Tämä avaa myös mahdollisuuden USAlle myydä omaa kaasuaan. Usa kun tunnetusti ymmärtää energiaresurssien arvon, ja tekee tällä hetkellä sillä hyvää tiliä 

Mutta olisiko sillä kalustoa siirtämään kaasua valtameren yli yhtään enempää kuin tällä hetkellä?

Takapiru - "tanssikaa minulle"

Oppi takapirusta. Eli joku tai jotkut tahot haluavat ajaa kaksi muuta tahoa konfliktiin. Tosin, esim. USA voisi myös istua tähänkin kuvaan, tuhoten tällä jäynällä Venäjän ja Saksan välit. Tai kuten edellä sanottiin, Venäjä voisi hyödyntää tätä strategiaa, kuten jo edellä mainittiin mitä tulee NATO:n ja USA:n saattamisessa huonoon valoon - näin ei saisi käydä, koska nythän natotusta tapahtuu läpi euroopan. 

Toisaalta, tahaton takapiru voi olla myös kyseessä, jos se hakisi tällä jotain hyötyä itselleen ja saisi sen (tahallisena tai tahattomana) sivutuottteena kaksi muuta konfliktiin. Esim. Tällöin Saksa (kansan paine kaasukysymyksestä katoaa tämän vahingon myötä) tai Gazprom voisi hankkiutua vakuutuspetosmaisesti eroon höskästä.

Summa Summarum

Tämä on siitä mielenkiintoinen tapaus, että tässä on samaan aikaan helppo löytää motiiveja, mutta vaikea syyllistä. 

Ei kommentteja: