tiistai 24. maaliskuuta 2020

Testaaminen ja priorisointi - loppuratkaisu koronakriisille!

Mikä erottaa Italiaa ja Etelä-Koreaa?

Italiassa on ns. paska osunut potkuriin (asiaa ei auttanut heidän "halataan aasialaisia" -suvakoinnit), kun taas Koreassa se on ollut ja on edelleenkin hallinnassa.

Miksi näin on käynyt?

Koska Etelä-Korea on testannut ja toiminut järjestelmällisesti sen mukaan - asia mitä voidaan kutsua sanalla priorisointi - ja näin ollen heidän ei ole tarvinnut edes ryhtyä panikoiviin ja rajallisia resursseja vakavasti ylikuormittaviin "ratkaisuihin".

Välihuomautus: Me emme ole juurikaan tässä sen parempia, sillä olemme menossa täyteen paniikkimoodiin, jolloin käytämme tuhlailevasti resurssejamme, jotka ovat rajallisia. Näin me joudumme kokemaan ennen aikojamme ne pahimpien skenaarioiden mukaiset näkymät, joissa Suomi on kiinni, liikkeet kiinni tai konkurssissa ja sairaalat sekä vastaanotot tukossa.

Näet, eräs tämän vauhdittaja, joka on paniikkireaktiolle ominainen sivutuote, liittyy nocebo- ja placebo-ilmiöihin - ilman testiä, ihmiset kuvittelevat olevansa sairaampia kuin ovatkaan, lue vaikka seuraava opettavainen anekdootti:


Otetaan esimerkiksi Italian kuolleet sekä Suomen kuollut?

Mikä näitä yhdistää?

Se, että ne kaikki kuuluvat riskiryhmiin - myös siis Suomessa:
Priorisointia seuraa luonnollisesti supersolmujen* eliminointi:
Entä ketä tämä typeröinti hyödyttää?

Ensimmäinen vastaus: ei ketään.


Tarkistettu vastaus:
Kuten sanoin, leudoin mahdollinen #pandemia voidaan muuttaa asianmukaisella massakontrollilla tiettyjä tahoja hyödyttäväksi: lisää valtiovaltaa, tuottaa voittoja jne. #koronakriisi #koronavirus https://t.co/WM5YAupY6u
— XeimA (@XeimianTweet) March 21, 2020 >


Mutta Luojan kiitos tämä asia on nähty myös muualla järjen kannalta - esim. seuraava malli on Fundamentin Testaus ja priorisointi -mallin kanssa sopusoinnussa, ja tulokset maailmalla tukevat näitä molempia:

Summa summarum:


Lopuksi vielä aikamme soundtrack:


*Lue myöskin supersolmuteoriasta, josta Fundamentissa oli kirjoitus jo kymmenen vuotta sitten (klikkaa tästä) - nyt se on ajankohtaisempi kuin koskaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti