tiistai 24. syyskuuta 2019

Orjuuttava uusi maailma - 8 järkyttävää analogiaa jotka saavat sinut heräämään

On aika palailla kesälomalta. Ilmastonmuutos - joka johtuu sykleistä (liittyen auringon aktiviteetteihin), on siitä mukava, että syyskuusta on tullut jatkoa kesälle ja syksy alkaa vasta lokakuussa.

Vaan, nyt asiaan. Tämän kertainen teksti menee samaan sarjaan tekstien kanssa, jotka ovat käsitelleet esim. Orwellia ja hänen tekstiensä toteutumista nykyajassa. Sellainen on esim. analyysi hänen kirjastaan Eläinten vallankumous (vahva lukusuositus). Pienemmälle huomiolle on jäänyt Aldous Huxley ja hänen kirjansa Brave New World, eli Uljas uusi maailma. Siihen me paneudumme nyt tässä tekstissä. Kyseinen kirja on vuodelta 1931, ja allekirjoittanut voi taata, että sen voidaan sanoa olevan hyvin kaukonäköinen.

Nyt, lue ja hämmästy siis!

  1. Kapitalismin voitto. Vaikka kapitalismin voitto kommunismista on hyvin kiistanalainen (se on sama, kuin jos voittaja makaisi vihanneksena letkussa; eikö kaikki raha jolla sitä pyöritetään ole velkaa, tyhjästä luotua mielikuvitusrahaa?), mutta se tätä maailmaa hallitsee. Niin myös Huxleyn kirjan maailmaa. Näet kyseisessä kirjassa kapitalistien pieni vähemmistö hallitsee kaikkea, ja sen maallisena uususkontona on uskonto joka perustuu Fordin ja Freudin opeille ja kumpaistakin palvotaan. Fordin liukuhihnatehdasta puolestaan pidetään taivaan ihmeenä. Todellakin, maailmamme on nihilistisessä ajassa, jossa vallitsee niin materialismi kuin yliseksualisoiminenkin - symboliikka on ilmeinen Freudiin ja Fordiin.
  2. Eugeniikka ja abortti. Kirjassa syntymää edeltävä eugeniikka on läsnä myös, aivan kuten aikanamme jo voidaan tehdä sikiöiden seulonnoissa (esim. Islannissa lähes kaikki Down-syndroomaisista abortoitiin), ja aborttia käytetään käytännöllisesti katsoen ehkäisykeinona, eli ns. viihdekäytössä. Tulevaisuudessa ollaan menossa siihen, että jopa sukupuoli voidaan valita. Tämä on suoraan Huxleyn dystopiasta.
  3. Yliviihdytetyt massat. Viihdettä on kaikkialla, ja me pääsemme niihin kapitalistien tarjoamien alustojen kautta. Huxleyn dystopiassa kansa tylsisti mieltään ja turrutti itseään jatkuvalla viihteellä, ja jopa kuolinvuoteen päädyssä saattoi olla televisio.
  4. Soma-pilleri - ultimaattinen mielialalääke. Kyseinen lääke pienillä annoksilla tuotti euforiaa, suuremmilla hallusinaatioita jne. Se oli erittäin suosittu ja nautittu massojen keskuudessa. Myös meidän maailmassamme on psykoaktiiviset mielialalääkkeet erittäin suosittuja. Amerikassa joka kahdeksas syö niitä, Suomessa niitä käyttää yli 400 000 ihmistä.  Jopa lapsille pumpataan neuroleptejä, joiden pitkäaikaisesta käytöstä ei tiedetä muuta, paitsi että ne kutistavat aivoja (ketipinor). 
  5. Täystyöllisyys ja konsumerismi. Täystyöllisyys ei ole toteutunut, mutta konsumerismi on. Jos tämä visio toteutuu täysin, tarkoittaa se sitä että kapitalistit estävät roboitoitumisen, koska he tajuavat että massat eivät ajattele, kun ne tekevät ensiksi 8 tuntia töitä tehtaissa, ja sitten viihdyttävät itsensä pullamössöviihteen parissa sen 8 tuntia - ja ilman kansalaispalkkaa, koko robosaatio tuottaisi kansannousun joka tapauksessa. Mutta konsumerismi elää ja voi hyvin. Huxleyn dystopiassa massakontrolloitu, aivopesty porukka osti aina uuden tuotteen, ja heitti vanhan - jopa toimivan - pois, vai onko näin meidän maailmassamme? Ellei jopa molemmissa!
  6. Velvollisuus olla onnellinen. Mikä on SoMe:n merkittävä funktio ja loppupeli? Esittää onnellista ja sitä, miten on hyvin on onnistunut konsumeristisessa pelissä. Live, love, laugh -filosofia, trävellääys ja viini on modernin naisen palvoma kolminaisuus ja statussymboli aina kypsään täti-ikään saakka, ja sen yli. Muuten taas SoMessa on tyypillistä todistaa tätä kokoomuksen imagotoimistolta tuttua "mykkä paskalla tyylistä irvistyshymyilevää menestyjää". Lienee sanomattakin selvää, että tämä oli myöskin Huxleyn - täysin toteutunut visio. Jokainen joka puhaltaa pilliin ja punapilleröi, "on vain katkera luuseri". 
  7. Vallan keskittyminen. Huxleyn maailmaa hallitsee omistava luokka, kapitalistien eliitti. Raha on valtaa, ja maailmassa on he, jotka tekevät töitä ja he jotka tekevät rahaa. Esim. 6 firmaa omistaa 90% mediasta, ja 1% noin puolet kaikesta. Huxleyn erotus Orwelliin oli lähinnä siinä, että Orwellilla Isoveli käski ja pakotti, kun taas Huxleyllä "hymyilevät kasvot kertovat sinulle propagandan". Tämä on myös kapitalismin erotus kommunismiin: kommunismissa vain mennään nopeammin ja suoraviivaisemmin siihen, että eliitti on ylhäällä ja tavan kansasta jokainen on köyhä (ainakin verrattuna eliittiin). Molemmat tiet vievät samalle teurastamolle - älä anna eksyttää itseäsi, vaan hyväksy vain kolmas tie tieksesi! 
  8. Raha on valtaa. Tämä on läsnä monessa muussakin pointissa, mutta tämä erityisesti tarkoittaa sitä, että se poliittinen kandidaatti, kansanedustajaehdokas, jolla on eniten rahaa, voi ostaa itsensä oikein markkinoiden valtaan. Tämä on kokoomuksenkin kannatuksen selitys.




PS. Tiesitkö? Huxley oli Orwellin ranskan opettajana Eton collegessa? Hän myös piti Orwellin työstä, ja henkilökohtaisesti onnitteli tätä tämän teoksesta 1984? Voikin sanoa, että Orwell toi esiin vasemmiston dystopian, ja Huxley oikeiston. Eikö kolmannen tien kulkijan tulisi tietää näistä molemmista? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti