maanantai 17. maaliskuuta 2014

Ruuan Hintojen Nousu (Kansalainen, "Valitse" Myrkkysi: Kartelli vaiko Monopoli?)

Sana valitse on lainausmerkeissä siksi, koska kaksipuoluejärjestelmään perustuvassa järjestelmässämme ei ole juurikaan valinnan varaa.

Kapitalistinen versio siitä on kartelli, ja kommunistinen versio siitä on monopoli.

Kumpikin näiden järjestelmien yhtäläisyys on olla keskittyvä, jolloin mainitut elementit ovat luonnollisia.

Nordea löysi epäkohdan: Hinnat nousevat oudosti Suomessa

Se tärkeä opetus minkä tämä myös tarjoaa, on siinä, että tässä me näemme miten kapitalismi toimii käytännössä; se ei toimi. Se ei kapitalistien lupauksista huolimatta tuo mitenkään hyvinvointia (haloo, kuka oikeasti uskoi että kapitalistit makselevat veroja ja palkkaa vapaaehtoisesti?), vaan tekee sen minkä kapitalistin odetetaankin tekevän; pääoma keskittyy kapitalisteille, ja muut jäävät nuolemaan näppejään.

Näin ollen kapitalistinen utopia olisi sellainen, missä enää yksi suuri on jäljellä, ja sen ympärillä paljon työttömäksi jätettyjä ihmisiä joilla ei ole varaa edes ostaa kapitalistin tarjoamia tuotteita - ehkä tämä hoidettaisi niin, että sopivin väliajoin tuo viimeinen pystyssä oleva megakorporaatio potkisi orjansa pihalle, ja ammentaisi työttömien altaasta uutta orjatyövoimaa, jolloin noidankehä jatkuis juuri niin katalan kuin kapitalismi sen soisikin jatkuvan? Ai mutta, minähän vallan unohdin, että tätä jo tapahtuu näinä työttömien ilmaisena työvoimana käyttämisen ja pätkätöiden aikakautena, eikä ns. osallistavan sosiaaliturvan suunnittelu varsinaisesti saa päätäni kääntymään.


Vaan mikä olisi Täydellisen Järjestelmän lääke tähän vallittsevaan tilanteeseen?

Se olisi yksinkertaisesti kansallisten yritysten lisääntyminen, jotka voivat mininmoida välikädet tuotteidensa suhteen.

Lidl on ylikansallinen, mutta poikkeuksellisen esimerkillinen yritys.

Se tekee yhteistyötä kansallisten firmojen kanssa, se kilpailee hyvällä tavalla hinnoilla ja näin ollen toimii myös kansan eduksi ja kartelleja vastaan pakottaen ne kansallismyönteisempään kehitykseen.

Mutta Lidlinkin lausuntojen mukaan tilanne on se, että ruokaa voisi myydä halvemmalla, mutta kapitalismin "pseudovapaakilpailu" rupeaa näyttämään todellisen karvansa oitis, mitä enemmän kapitalistiset tavoitteet täyttyvät.

Eräs seikka mikä kuvaa hyvin kapitalismin kriisiä, on se että kapitalistinen järjestelmä on alkanut hajota, kuin köysi joka säie säikeeltä rupeaa rikkoutumaan.

Tällöin me joko menemme eteenpäin, joudumme konkurssiin tai sitten alamme seurata jonkun aiemman talousjärjestelmän kehitysastetta.

Tämä on juuri klassinen tilanne siitä, jolloin välikädet ja suurkapitalistiset yritykset nauttivat kartelliasemastaan, kuin vaikkapa Alko monopoliasemastaan, jolloin jälkimmäisessä tapauksessa väki joko laittaa itse omat juomat porisemaan tai hakee ne Virosta. Elintarvikkeiden suhteen asia menee taas niin, että tuottajien on mietittävä keinoja miten myydä tuotteensa suoraan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti