tiistai 22. lokakuuta 2019

Zeng Guofan ja kolme teesiä suvaitsevaisuudesta ja apatiasta tuhon airueina



Fundamentissa on monasti kehotettu ottamaan historiasta oppia, kuin myöskin viisaiden sanoista. Seuraavaksi otamme oppia kiinalaisen, 1800 luvulla eläneen politiikon Zeng Guofanin määritelmästä, mitä tulee kolmeen sosiaalisen kaaoksen ennusmerkkiin - hänen versioonsa Aristoteleen teestistä, jonka mukaan kuolevan yhteiskunnan merkit ovat suvaitsevaisuus ja apatia.
  1.  Ei väliä mitä, mutta oikeaa ja väärää (mustaa ja valkoista) ei enää eroteta (kukaan ei välitä tai ei osaa enää sanoa näiden erotusta).
  2. Lempeät (ja oikeasti hyvät) ihmiset ovat enemmän ja enemmän nöyriä ja kohteliaita, mutta hyödyttömät ihmiset enemmän ja enemmän röyhkeitä ja hillittömiä toteuttamaan itseään - tekemään estoitta mitä haluavat.
  3. Kun ongelma nousee vakavalle tasolle, kaikki rationalisoidaan, kaikki on hiljaa hyväksytty ,se kaikki on piittaamattomasti, huolimattomasti ja keinotekoisesti käsitelty.

Milloin tämä on ollut niin ajankohtainen muistutus, kuin nyt - aikana jolloin sairaudenlietsojat ovat vapaina ja itse sairaus?

Ei kommentteja: