perjantai 14. helmikuuta 2014

Jari Sarasvuo, Joel Lilo ja Poliittinen Korrektius

Olipa mielenkiintoinen jakso Sarasvuossa. Joel Lilon haastattelu antoi aikas kalskean tunnelman, kun se ihmeteli että miten hänenlaisen miehen, "joka on sentään absolutisti joka kehottaa rakastamaan lähimmäisiään", ihailu voisi olla väärin? ("Ainakin jos se on oikeista syistä"). Samoin ohjelmassa oli hämmästeltynä ilmiö, eli nämä "ihmiset joilla on talttumatonta vihaa tälläisessä tilanteessa" - twiittasin että kuulun niihin, ja että tuon tuntemuksen toinen nimi on oikeudenmukaisuus. 

[Välihuomio: Uusimman tiedon mukaan Lilo ei siis tappanut ketään, mutta oli siis mukana jälkienpeittelyssä ja ruumiin hävittämisessä yms.]

Mikä helvetti oikein ihmisillä on ongelmana vihan kanssa? Näemmä voidaan oikeuttaa vaikka mikä tahansa perseily, mutta kukaan ei saa olla vihainen? Kaikki moraali on näemmä relatiivista ja näkökulmakysymys, mutta kukaan ei tajua että vihaakin on moniasteista ja oikeudenmukainen viha on hyvä asia. Epäoikeudenmukaisuudesta suuttuminen on täysin oikein. Tietenkin hallitsematon, primitiviinen ja tuhoisa viha on lukunsa erikseen, mutta me tiedämme että ne kaikkein pasifistisimmat ja mielestään fiksuimmat suvakit ovat juuri niitä pahimpia mahdollisia raivohulluja, joiden mukavuusalue on yhtä kuin viha-alue. 
Heikki Lampela runoili miten nämä puolustamansa väkivaltaiset hullut ovat joskus olleet suloisia lapsukaisia, johon twiittasin että niin ovat heidän tappamansa ihmisetkin olleet joskus jonkun pulloposkia lapsia - asia jota myös kannattaisi miettiä. Itse toin esiin ajatuksen pahuudeen psykologiasta, jonka pohjalta voidaan sanoa, poliittisesti epäkorrektiin tapaan, että on olemassa pahoja ihmisiä joiden pahuuden kohdalla kyse on pahasta tahdosta, eikä suinkaan olosuhteista - vaikka itse en missään nimessä kiellä olosuhteita, ongelmana on vain se että niiden kanssa ei pidä mennä liian pitkälle. Siinä missä joku menee hirteen, tai rääsyissä kehdosta hautaan, joku ryöstää ja murhaa saadakseen kiinni kapitalistisen yhteiskunan aiheuttaman epätasa-arvoisen asetelman. 

Noh, oli kuitenkin elvyttävä seikka ymmärtää että Lampela ei toki sinänsä ole oikeuttamassa pahuutta, vaan tuomassa esiin näkökulman mikä on totta kai ok. Samoin, mies alan asiantuntijana on myös tunnustanut että meidän uhria kohtaan epäeettinen oikeusjärjestelmälle on myös muutenkin epäsuhtainen.

"Suomi on rikoksentekijän paratiisi"

Sarasvuon juttuja aika ajoin tuleekin seurattua, ainakin tuon shown verran, niin muuten se kyllä yrittää vedota niin tähän moderniin suvaitsevaisuushenkeen kuin vain voi. Tämä on se, kun pääsemme tähän poliittisesti korrektiin osioon, suvaitsevaisuuden populismiin. Jarppahan jo aiemmin on heittellyt juuri näitä "anti-homofoobisia" "mä siis, mä keran siis rakastuin mieheen", "sä loiri olet kaunis"-juttuja showssaan. Räsäselle mies taas veti kunnon maitoritarin - valtuutetun valkoritariveljeskunnan jäsenen - rutiinin.

Viime jaksossa tapahtunut naispiispan kanssa jutustelu myös oli melko poliittinen heitto. Oli pakko saada lähetykseen mukaan juuri se henkilö, joka ei edes päässyt tuohon alkuperäiseen haastikseen, vaikka Lilon haastatteluun olisi voitu ottaa kuka tahansa pastori tai piispahenkilö, ainakin jos siitä olisi ollut kyse. Mutta ei. Oikea syy lienee juuri siinä, että tämä kyseinen nainehan tietysti on kirkkoa nakertavan naispappikannan esiintuominen, ja se tuskin onnistuisi ilman tätä Irja Askolaa joka on tullut tunnetuksi kristillisyydelle vihamielisen uskonnon puoltamisesta aiemminkin:

Irja Askola: Muslimit eivät ole vihollisia

Piispa HS:lle: ”Muslimit voisivat käyttää kirkkoja”

 Vaan se siitä, nyt kohti viikonloppua.

Ai niin, on ystävänpäivä. Joten ei muuta kuin hyvät ystävänpäivät kaikille Fundamentin ystäville!

Ja mikäpä sopisi paremmin nyt lopetukseksi, kuin allekirjoittaneen lempiyhtyeen kirjoittama kappale tästä päivästä.


 Another lonely Valentine's Day
I can't believe that things turned out this way
And though I hate to see you go
I know it must be so
Another lonely Valentine's Day

Nobody will break your fall
All for none, yeah, none for all
Nothing's so cruel as the truth
Join the Festival of Fools

Ei kommentteja: