tiistai 24. syyskuuta 2013

Mitä Yhteistä On Kapitalistisella Yhteiskunnalla & 1,5€ aterialla?

1,5 euron lounaiden leviäminen säikäytti ravintola-alan

Voi voi, kun nyt on tapahtunut jotain niin maan hirveää!

Ensiksi ulistaan että miten pitäisi elää vapaan kilpailun yhteiskunnassa, ja sitten kun siitä saadaan esimakua, alkaa kiukuttelu. Myykööt itse omat ulosheittotuotteensa samalla periaatteella. Vaikka sitten hieman kalliimalla, varmasti menisi silti kaupaksi ja kohde olisi parempi kuin roskis.

Mutta mikä siis se yhteinen asia on, on se, että vapaan kilpailun kapitalistisessa yhteiskunnassa ei juuri olekaan tahoja, joille mennä valittamaan vääristyneestä kilpailusta. Vaan jos nyt vaikka kuvitellaan että pistetään pystyyn ehta kapitalistinen yhteiskunta, alkaa oitis eloonjäämistaistelu tyyliin nälkäpelit. Mitä se taas bisnesmaailmassa olisi, olisi se pitkälti samaa kuin mitä jo nyt nähdään; kyllin suuri ja rikas firma myy halvalla niin kauan kunnes vähäisemmät resurssit omaavat, pienemmät kilpailijat, joko putoavat pois tai ne ostataan osaksi iso firmaa. Sen jälkeen kun kilpailu on tuhottu, jääkin sitten tämä viidakon suurin ja vahvin apina jäljelle. Eikä halpoihin hintoihin ole enää paluuta.Nyt, palataksemme uutiseen näin yhteiskunnalliselta kannalta, on sanottava että perusperiaatteeksi pitää saada se, että enemmin ruokaa suuhun kuin roskikseen. Silloin ei tarvitse ihmetellä miksi elämme maailmassa jossa toisella puolen porukka kuolee nälkään, ja toinen osa lihavuuteen; näet kapitalismissa ruoka on kauppatavara, ja sen saa roskiskin ennemmin kuin nälkäisten suut jos on se vaara ettei sillä voida tehdä voittoa (asia on niin, koska sen halutaan olevan niin, sillä kaikki edellytykset resursseja myöten sen muuttamiseen on jo olemassa). Sellainen ei voi olla oikein. Epätäydellinen järjestelmä pitää huolta siitä, että kaikki on kuin Pentti Saarikosken runosta: "He omistavat maan, ja he omistavat taivaan, mutta maa ja taivas eivät ole heidän puolellaan, he tietävät sen ja siksi he varustautuvat sotaan, he tuhoavat maan ja taivaan mieluummin kuin luopuvat omistuksestaan."

Vaan sanokaat minun sanoneen, että jos yleensä vasemmiston kukkahattutädit keksivät rajoituksia ynnä holhouksia, haetaan nyt kyseistä lakkia kokoomuksen jakkupukutätien toimesta, ja pian loppuu tämäkin huvi - olisihan se nyt hirveää, jos köyhiä joku ajattelisi!

Ei tässä maassa, jossa kateudesta on tehty kansallisurheilua, joka hyvin kelpaa myös rikkaille. Näin kenelläkään ei voi mennä niin huonosti, etteikö hänkin kelpaa sen kohteeksi:

"Ne köyhät paskiaiset syövät 1,5€ lounaita?! Asialle on tehtävä jotain!"

"Kielletään ne!"

Sitten vielä kun tässä maassa ei ole mitään suhteellisuudentajua. Hitto vie, täällähän saa veroviraston kimppuunsa jos autat naapuria pihahommissa! 

Joten ei ihme, jos tämän erinomaisen järjestelyn kohtalo voi näyttää nyt pahalta. .

Mutta sen vielä sanon, että vaikka pääni paisuisi niin isoksi, että sinne mahtuisi avaruus, ei sinne mahdu ajatusta siitä että ruuan paikka on enemmin roskiksissa kuin mahoissa. 

Menisin jopa niin pitkälle, että mielestäni tuon kouluruuan voisi jakaa ilmaiseksi kansalle, jonka verovaroin se alunperinkin on kustannettu. Siinä ei mene mikään hukkaan eikä se ole keneltäkään pois, koska se ruoka on jo kansan omaisuutta.

Eräs kaverini osasi kertoa, että näitä syö noin 20 henkilöä päivässä. Siinä menee sellainen 30€ edes rahaa "hukkaan". Voin vain kuvitella tästä noussutta tragediaa: "SE 30€ ON MEILTÄ POIS, SILLÄ SAA ALKURUUAN JA LASIN VETTÄ YKSI ASIAKAS!"

Ei kommentteja: