perjantai 10. kesäkuuta 2011

Rappio ja Taide

Aluksi tämän piti olla johdantona tulevaan Zeitgeist-kritiikkisarjaan, mutta koska johdanto alkoi elämään omaa elämäänsä, julkaisen sen nyt eräänlaisena yhteiskuntaamme ja sen moderneja ilmiöitä tarkastelevana tekstinä. Ja ei, tällä kirjoituksella ei ole tarkoitus osoittaa mitään pikkukylän, jantelaisen ilmapiirin suvaitsemattomuutta (suvaitsemattomuus sikäli on hyvä, sillä terve suvaitsemattomuus on osoitus rajakontrollista, niin yksilön kuin valtionkin suhteen - jopa ns. suvaitsevaiset ovat suvaitsemattomia, mutta kieltämisen tilassa ja vieläpä kansalle tuhoisalla tavalla) jossa kaikki muut paitsi vesipäälippalakki+kainaloihin vedetyt tuulihousut+tylppäkärkiset bootsit+ruskea mokkanahkatakki-look on huonossa huudossa. 

Jacque Frescon kanssa olen yhdessä seikassa melkolailla yhtä mieltä.

Ja se ei ole suinkaan Shitgeist tai Anus Project.

Siinä, että todellinen täyttymys ihmisellä – mitä tulee tämän unelmiin – on siinä että hän voi toteuttaa täysin oman haaveensa. Sen joka ei ole kvartaalikapitalismin toiveiden täyttäjä, tai vallitsevan muodin, vaan että jos saat maalattua taulun tai tehtyä albumillisen kuolematonta musiikkia, molemmissa päämääränä niiden tekeminen eikä suinkaan esim. taloudellinen menestys tai yleisön hyväksyntä. Eihän kerta kaikkiaan kukkakaan ole nyt vähemmän kaunis, vain jos se on viikon päästä kuihtunut. Samoin haaveiden toteutumisessa on tärkeintä niiden toteutuminen, tällöin kaikki maailmalliseksi (taloudellinen ja trendillinen) menestys on vain suotuisa sivutuote, osoitus yleisösi hyvästä mausta.

Jos sitten otetaan tälle ihansa antiteesin tynkä, niin eiköhän se ole ruumiillistunut Lagy Gagaan. Idean sain parista Aamulehden artikkelista jotka taannoin luin. Toisessa sanottiin “Ei kukaan voi syntyä tuollaiseksi – Lady Gagan musiikki on kuin kapitalismin sydänääniä..” Toinen kiintoisa artikkeli aiheesta oli Hannu Taanilan ajatukset, sillä mies on Hegel-seuran puheenjohtaja. Hegel puolestaan on eräs Täydellisen Järjestelmänkin tärkeitä esi- ja oppi-isiä. Mies sanoo Lady Gaggan lualavan Madonnan kanssa kapitalismin virsiä.

Henkilökohtaisesti minun on vaikea löytää vähääkään kunnioitusta kyseistä “artistia” kohtaan, jossa huomionkipeys (lue narsismi) ja kaupallisuus yhdistyvät aikaamme ominaisella tavalla niin räikeästi että pitää melkeinpä migreeniin taipuvaisimmat kanssaeläjät viedä suojaan. Tämä kaikki tapahtuu aikoina jolloin kutsumme näyttelijöiksi esim. pornotähtiä, jotka eivät ole minulle kuin kameran edessä toimivia prostituoituja. Henry Rollinsia lainaten: “Mikä oli sinun motiivisi tuossa edellisessä kohtauksessa?”

No, Gagga on sattumalta entinen strippari, eli jos olet syntynyt karkin kanssa, miksi et heiluttelisi sitä tarvetietoisten kuolaajien edessä? Se, jos mikä vaatii niin lahjoja kuin kovaa työtä! Moderni, narsistisen ja arvovapaan yhteiskunnan mottohan on että kaikki huomio ja julkisuus ovat hyvää julkisuutta. Mikä ei kerro muusta kun tuon moton noudattajien auttamattomasta tyhjyydestä, tai sitten siitä että he tuolla rationalisoinnilla haluavat lavastaa tilanteen edukseen. Ainakaan Osama Bin Laden ei juuri hyötynyt saamastaan julkisuudesta, vaikka huomiota hän sai, lopulta myös aseen suusta. Ehkä nyt monille on alkanut valjeta, miksi Fundamentti arvostelee arvovapaata yhteiskuntaa (vielä kun sen yllä leijuu kapitalismin kiro, on siinä tällöin lisänä voitontavoitteleminen). Minä itse arvostan samalla sitä, että todellakin noudatetaan kutsumustaan, ja toimitaan jopa ei-sovinnisilla tavoilla. Salvador Dalí oli eräs joka minut pystyi vakuuttamaan tässä erikoisuuden tavoittelussaan, Lady Gagga taas vaikuttaa siltä että hän tekisi vaikka koirankakasta itselleen viikset, jos se vain takaisi että joku huomaa hänet. Se on äärettömän halpaa! Seksuaalisuutta tuomitsematta, tänä yliseksuaalisuuden aikoina kun internetkin tursuaa kaikkia mahdollisia perversioita niin kysynnän ja tarjonnan kuin kuriositeettienkin muodossa “Valitse nyt oma perversiosi – vain 49,90 $/kk – Fuck it all, and no regrets!”, on vain todettava ettei se ole vain halpaa ystäväiseni, vaan halpamaista. Se on heille kuin luvattu maa, jotka ovat valmiita tekemään mitä tahansa, jotta saavat huomiota ja rahaa. Mikä siitä tekee niin halpamaista? No, jos ajattelemme tarkemmin, ei sellaiset asiat kuin hyvä kroppa missä on tissit ja pimppi ole suinkaan mikään harjoituksen tulos vaan jotain minkä kanssa synnytään. Äläkä sano, ettei Lady Gagassa tai Madonnassa olisi nämä kyseessä! Eli, ainoa mitä sinun täytyy tehdä, on myydä kehoasi ja antaa kaupan päälle arvokuutesi, niin tällöin “tyttö, sinä ole tähti”. Eikä se ole suinkaan sattumalta halpaa, vaan se on halpaa ja halpamaista sillä kapitalisti itse kyllä saa halvalla, mutta myy kalliilla, sillä Mooses on Mooses ja bisnes on bisnes. Eli kyllä, Gagga syntyi naiseksi jonka avuja hän käyttää, mutta kasvoi viihdebisneksen huoraksi pelaten (lainaus Trent Reznorilta) peliä nimeltä epäaitous.
Ei kommentteja: